Rusya’dan İHA’ların gemiden kalkışı için yeni sistem

Rusya, Army 2022 fuarında İHA’ların gemiye inişi ve kalkışı için geliştirdiği sistemi tanıttı.

Rusya merkezli Tass tarafından 23 Ağustos 2022 tarihinde yayımlanan bilgilere göre, Nakhimov Karadeniz Deniz Okulu, Army 2022 Fuarı’nda insansız hava araçlarının (İHA) kalkış ve inişi için gemi tabanlı bir sistem tanıttı. Patente göre sistem, kısa ve orta menzilli sabit kanatlı İHA’lar için tasarlandı.

Bu kapsamda sistem, herhangi bir helikopter taşıyabilen gemilerin pistine kurulabilecek şekilde tasarlandı. Sistem, bir İHA’nın inişi sırasında güvertenin dışına uzatılmakta ve İHA’yı doğru açıyla havada ‘yakalamakta’. İHA’nın kalkışı için ise sistem, ya açık denize doğru ya da geminin eksenine paralel olarak uzatılmakta. Bu sayede kalkış sırasında yaşanabilecek kazaların önüne geçilmekte.

İHA’ların kurtarılması için kullanılan ağ sistemiRusya’nın İran’dan 1000 adet İHA tedarik edeceği iddiası

Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesi özelinde araştırmalar yapan Elijah J Magnier’ın yayımladığı bir haberde Ukrayna-Rusya savaşında çeşitli İHA’ları aktif olarak kullanan Rusya’nın İran’dan 1000 adede yakın İHA tedarik edeceği iddia edilmişti. Ukrayna-Rusya Savaşı devam ederken iki taraf da kapsamlı bir şekilde İHA’lardan faydalanmakta.

Söz konusu tedarik için anlaşmanın İran’ın Rusya’ya ‘birkaç adet’ simülatör ve İHA teslim etmesini takiben imzalandığı ve teslim edilen İHA’ların Ukrayna’da kullanıldığı iddia ediliyor. Aynı zamanda 11 Ağustos 2022’de Al-Monitor’un yayımladığı bir habere göre ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan benzer yönde açıklamalarda bulunmuştu. Sullivan, Rusya’nın İran’dan ‘yüzlerce’ İHA tedarik etmesinin Ukrayna’daki İHA kayıpları ile ilgili olduğunu değerlendirmekte.

İHA’lar alanına yatırımlarını sonradan arttıran Rusya, Suriye’de düşük yoğunluklu muharebe denemeleri yaparken Ukrayna ile savaşı takiben geliştirdiği KUB-E, Forpost-R, Orlan-10, ZALA Lancet-3 ve Orion-E gibi İHA’larını aktif bir şekilde kullanmaya başladı.

Tedarikin Rusya’nın sıklıkla kullandığı İHA tipleri göz önünde bulundurduğunda en çok dolanan mühimmat ve BİHA sınıfını kapsayacağı değerlendirilebilir. Özellikle dolanan mühimmat konusunda İran’ın Husiler gibi silahlı gruplara kapsamlı bir destek verdiği bilinmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Rusya’dan İHA’ların gemiden kalkışı için yeni sistem Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum