Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında savunma sanayii projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. İstif sınıfı fırkateynler için yerli hava savunma füzelerinin kullanımı üzerine İsmail Demir, “MİLGEM’lerimiz sınıf atlayarak devreye girecekler. ROKETSAN üretimi hava savunma sistemlerini İ sınıfı fırkateynlerimize yerleştireceğiz.” ifadelerinde bulundu.
İstif sınıfı fırkateynlerde ROKETSAN MİDLAS dikey atım sistemi ve HİSAR füzelerine ek olarak GÖKDENİZ 35 mm YHSS’nin hava savunma harbi için ana silahlar olarak kullanılması planlanıyor.
MİDLAS’ın ilk atış testi HİSAR RF ile icra edilmişti
Savunma Sanayii Başkanı Prof Dr. İsmail Demir ve Milli Savunma Bakanlığı MİDLAS’ın (Milli Dikey Atım Lançer Sistemi) ilk atış testinin başarıyla gerçekleştirildiğini 3 Aralık 2022’de duyurmuştu. MİDLAS’ın ilk testinde HİSAR RF füzesi başarıyla ateşlendi.
Dünyada sayılı ülkenin üretebildiği güverte altı dikey atım lançer sistemi MİDLAS, 2023’te ilk kez İSTANBUL Fırkateynine entegre edilecek ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girecek. Böylece Türkiye, kendi tasarlayıp ürettiği gemisinden, kendi dikey aıtm sistemi ve kendi hava savunma füzesini kullanabilen dünyadaki sayılı ülkelerden (ABD, Çin, Rusya, Güney Kore) biri olacak.
TCG ANADOLU Türk Deniz Kuvvetleri için hizmete hazır
İsmail Demir programda TCG ANADOLU’nun teslim edildiğini ve personel eğitimleri devam eden geminin hizmete hazır durumda olduğunu açıkladı. TCG Anadolu’nun S/İHA kapasitesine değinen Demir şu ifadelerde bulundu:
“S/İHA kapasitesi yapacağınız konfigürasyona bağlı. Gemi mevcut konfigürasyonuyla 30 İHA taşıyabilmekte. Farklı tasarımlar çalışıldığında 70 hatta 100 adete kadar taşıyabilecek. İçinde havuz olursa sayı düşüyor olmazsa artıyor.”
TCG Anadolu’da 2 kattan ve pistten oluşan bir depolama alanı bulunuyor. Geminin giriş katı amfibi harekat için kullanılacak olan, tank, TTZA, ZAHA gibi çeşitli kara araçları ve bu araçları taşıyacak çıkarma botları için ayrılmıştır. Bir üst kat ise hava araçları için ayrılmış hangar kısmıdır. Bu 3 alan görev konseptine göre esnek bir şekilde kullanılabilir. Tüm katlara hava araçları da konulabilir, hangar kısmı ve giriş kata kara araçları da konulabilir ya da insani yardım kapsamında tüm bu katlara konteyner konulabilir. Bu anlamda gemi esnek bir kullanıma sahiptir.
Kaynak: DefenceTürk
İ sınıfı fırkayenler yerli hava savunma füzeleriyle donatılacak Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz