Fransız Donanmasına ATL2 deniz karakol uçağı teslimatı

Fransız Donanması, modernizasyonu biten 9. Atlantique 2 (ATL2) deniz karakol uçağını teslim aldı.

Fransız Savunma Tedarik Ajansı DGA tarafından yapılan açıklamaya göre Fransa, bu ay “model 6” modeline modernize edilen 2 adet Atlantique 2 (ATL2) deniz karakol uçağını teslim aldı. Bu bağlamda teslim alınan sekizinci ve dokuzuncu olan deniz karakol uçakları daha sonra Lann-Bihoué deniz hava üssündeki Fransız Donanması’na teslim edildi.

Moderniz edilen 8. uçak, Dassault Aviation’ın alt yüklenicisi olan Sabena şirketi tarafından modernize edildi ve 13 Temmuz tarihinde teslim edildi. 21 Temmuz tarihinde teslim edilen 9. uçağın modernizasyonuysa SIAé havacılık bakım merkezi tarafından yapıldı. Yapılan modernizasyon ve teslimatlar sonrasında ATL2 modernizasyon programı hedeflenen noktanın yarısına ulaştı.

Toplam 18 adet Atlantique 2 (ATL2) deniz karakol uçağının modernize edilmesi ve 2024 yılına kadar Fransız Donanması’na teslim edilmesi planlanmaktadır. Modernizasyonun asıl odak noktası ATL2’nin savaş sistemi. Taktik görev sistemleri, sensör alt sistemleri ve ekran konsolları açısından yeni teknolojilerin mevcut uçaklara entegre edilmesini, eskime ile mücadele edilmesini ve uçağın performansının artırılması bu program kapsamında hedeflenmekte.

Konuyla ilgili DGA tarafından yapılan açıklamada ise “Bu, ATL2’nin stratejik caydırıcılık görevlerinden sessiz ve sinsi denizaltılara, hızlı teknelere ve hatta kara araçlarına karşı angajmanlara kadar her türlü hava koşulunda modern tehditlerle başa çıkma yeteneğini geliştirecek.” ifadeleri yer almaktadır. ATL2 “model 6” deniz karakol uçağı

Naval News tarafından da aktarıldığı üzere, modernize edilen “model 6” ATL2 savaş sisteminin sözleşmesine 4 Ekim 2013 tarihinde Savunma Tedarik Ajansı (DGA) tarafından karar verildi. Program 18 adet uçağı kapsamakta. Bu bağlamda Dassault Aviation, 2019 ile 2023 yılları arasında toplam 7 adet modernize ATL2 teslimatı yapacağını açıklamıştı. Aynı zamanda SIAé havacılık bakım merkezi de 11 adet uçağı modernize etmekte.

Deniz karakol uçağından ateşlenen Exocet AM39 gemi karşıtı füze (Görsel: Fransız Donanması)

Yeterlilik denemelerinin bir parçası olarak, Haziran 2020 tarihinde Exocet AM39 gemisavar füze, modernize edilen bir deniz karakol uçağı tarafından test edildi. ATL2’lerin Fransız SSBN filosunu destekleme, modern tehditlerle (gelecekteki nükleer veya konvansiyonel denizaltılar) mücadele etme ve 2030 yılına kadar hava-kara görevlerini destekleme kapasitesini artırması hedeflenmekte.

Bu bağlamda gerçekleştirilen “model 6” modernizasyonu:

  • Aktif antenli Thales Search Master yeni radar sistemi,
  • Denizaltı tespiti için en yeni nesil sonobuoylardan gelen sinyalleri toplamak ve işlemek için yeni bir akustik alt sistemi,
  • Dassault Aviation tarafından tasarlanan yeni bir navigasyon konsolu,
  • SIAé tarafından geliştirilen taktik görüntüleme alt sistemi için yeni konsolları içermekte.

Yeni konsollar (Görsel: DGA)

Kaynak: DefenceTürk

Fransız Donanmasına ATL2 deniz karakol uçağı teslimatı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum