İHA ile İHA Avlamak: Çok Rollü Savunma

Gürbağ Savunma, IDEF23’te 12.7 mm döner namlulu silah ve hidrojen fırlatma sistemi kullanan MM (Multi Mission) GIDS sistemini ilk defa sergiledi. Hydro GIDS gibi termal+gündüz optik sistemi ve RETİNAR FAR-AD mmW dalga boyu radarıyla desteklenen MM GIDS, üzerindeki silah sistemleriyle kara, hava ve denizden gelen tehditleri bertaraf edebilecek. Fuarda römork üzerinde sergilenen MM GIDS, araç üstü mobil yapıda da kullanılabiliyor.

Bu bağlamda Gürbağ Savunma Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Mutlu Çoban, MM GIDS sistemini Defence Turk’e anlattı. Hydro-GIDS ve hidrojen ile atım hakkında da açıklamalarda bulunan Çoban, GIDS ailesinin hedefinin dolanan mühimmatların etkinliğinin artırılması olduğunu belirtti. Çoban, şu ifadeleri kullandı:

“Hydro-GIDS, SAHA EXPO 2022’de tanıtıldıktan sonra bu fuara kadar ciddi bir test süreci geçirdi. GIDS ailesinin bizdeki kurulum amacı dolanan mühimmatların etkinliğinin artması ve bunların ciddi bir güç çarpanı haline gelmeleri. Yakın gelecekte de çok etkin kullanılacağını görüyoruz. Bunları tahmin etmek çok zor değil. Dolayısıyla biz, bu dolanan mühimmatların hem taarruzi hem savunma maksatlı kullanımını geliştirerek ele alıyoruz.

GIDS ailesi bu kapsamda gelişmeye devam etti. Multi Mission-GIDS’in üretilmesinin amacı ise yakın alandaki hem deniz hem kara hem de hava ile unsurları ile mücadelenin önemli olduğu yerlerde etkin olarak görev alabiliyor. Üzerinde bulunan radarı, elektro-optik sistemi, üç namlu 12.7 mm silah sistemi ve alçak irtifadaki hava savunma füzesi ile beraber bir alanın kendi iç güvenliğini sağlayabilmekte.”

Konseptin avantajlarından da bahseden Çoban, lojistik ikmal desteğinin minimum tutularak maliyet etkin bir çözüm sağlanmasının hedeflendiğini belirtmekte. Konuyla ilgili olarak Çoban, şu ifadelere yer verdi:

“Kullanım amacı bir yandan hem sınırsız beslemeyi sağlamak hem de konseptin platformlara bağımlılığını azaltabilmek. Deniz, kara ve sabit platformlarda lojistik ikmal desteğini minimum seviyede tutmak. Hidrojen teknolojisi burada çok ciddi avantaj sağlıyor. Çekili sistem olmasının ilk sebebi ise bulunduğu alanın ve kritik tesislerin korunması. Bunun bir tekerlekli araca entegrasyonu zor değil. Çalışmalarımız devam ediyor.”

Kaynak: DefenceTürk

İHA ile İHA Avlamak: Çok Rollü Savunma Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum