ABD Ordusu’ndan hafif sınıf tank tedariki

ABD Ordusu, 2024’ün ilk çeyreğinde 24 adet MPF (Mobile Protected Firepower) hafif sınıf tankı envanterine alacağını duyurdu.

ABD Ordusu 29 Haziran 2022 tarihindeki duyurusunda MPF ihalesinin kazanının General Dynamics Land Systems olduğunu açıkladı. 96 adet hafif tank için imzalanan 1.14 milyar dolarlık sözleşmede 24 adet tankın 2024’ün ilk çeyreğinde ABD Ordusu’na teslim edileceği bilgisi yer alıyor.

2016 yılında, savunma haber kaynakları ABD Ordusunun Piyade Tugay Savaş Ekiplerine eşlik edecek hafif bir kara savaş aracı geliştirmekle ilgilendiğini bildirmişti. Başlangıçta hafif tank olarak adlandırılan yeni konsepte ABD Ordusu yetkilileri, MPF (Mobile Protected Firepower) adını vermişlerdi.

General Dynamics Land Systems MPF Prototipi

Kasım 2017’de Ordu, Mühendislik ve İmalat Geliştirme (EMD) aşamasında rekabeti üst düzeye çıkarmak için bir teklif ihalesi yayınladı. 17 Aralık 2018’de finale General Dynamic Land Systems ve BAE Systems kaldı ve şirketler ile MPF tedariki için iki adet Hızlı Prototipleme sözleşmesi imzalandı.

29 Haziran 2022’de, General Dynamics Land Systems, Mobil Korumalı Ateş Gücü (MPF) teklifinin, Piyade Tugayı Muharebe Ekipleri için gelişmiş ateş gücü sağlamak adına ABD Ordusu tarafından seçildiğini duyurdu.

 BAE Systems’in diskalifiye edildiği iddiası

2020 yılının Nisan ayı içerisinde General Dynamics, 105 mm topa sahip yeni bir konsept tanıttı. 120 mm top da entegre edilebilen araç 38 ton ağırlığındaydı. Program kapsamındaki iki şirketten biri olan General Dynamics, ilk prototipi tanıtırken BAE Systems planlanan tarihte prototipi teslim etmedi.

BAE Systems MPF prototipi (Görsel: Breaking Defense)

Janes’in aktardığı üzere prototipin planlanan teslim tarihinden bir buçuk yıl sonra BAE Systems, son ‘hafif tank’ prototipini Şubat ayı başlarında ABD Ordusu’na teslim etti. Son yaşanan gelişmelere göre BAE Systems’in geciktirmiş olduğu teslim tarihi sonucunda şirketin uyumsuzluk sorunları nedeniyle rekabetten diskalifiye edildiği iddia edilmişti.

MPF’in Özellikleri

MPF, askerlere hız, koruma ve çok alanlı bir savaş yapma yeteneği sağlayabilen 38 tonluk paletli bir zırhlı araç olup birden fazla kara aracıyla entegre biçimde çalışabilmektedir.

Sürücüsü ve motoru önde, tareti gövdesinin arkasında yer alan bir hafif tank konvansiyonel düzenine dayanmaktadır. Kulede komutan, nişancı ve yükleyici olmak üzere üç kişilik mürettebat bulunuyor. General Dynamics MPF’nin ateş gücü mimarisi, M1A2 Sep V3’te bulunan atış kontrol sistemi, 105 mm top, ve komutan için bağımsız yönelimli termal nişangaha dayanmaktadır. Ayrıca Komutan bölmesine bir adet 12.7 mm ağır makineli tüfek monte edilmiştir.

Kaynak: DefenceTürk

ABD Ordusu’ndan hafif sınıf tank tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum