Leh pilotlar, FA-50 uçakları ile ilk eğitimlerini tamamladı

Leh pilotlar, Polonya’nın sipariş ettiği FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağı ile Güney Kore’de eğitimleri tamamladı.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, ilk Leh pilotların Güney Kore’de ilk eğitimin tamamlandığını duyurdu. Bakan Błaszczak, “Leh pilotlar eğitimlerini Güney Kore’de tamamladı. Yakında pilotlar yurda dönecekler, hava kuvvetlerinin teçhizatına giren FA-50 uçağını teslim alacaklar ve hava sahamızda uçuşlara başlayacaklar.” dedi. Yapılan eğitimlerde, FA-50 savaş uçağının kullanımı, hava muharebesi ve önleme gibi alanlarda eğitimleri gerçekleştirildi.

 

Defence24’ün haberine göre Polonya Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı yayımladığı tebliğinde pilotların eğitimlerini planlanandan bir buçuk ay önce tamamladıklarını açıkladı. Yapılan açıklamada ayrıca, “Pilotlar yakında FA-50 uçağını kabul etmek için Polonya’ya dönecek. Gelecekte FA-50PL’nin başka bir geliştirilmiş ve daha iyi silahlı versiyonunun eğitimine başlanacak. İki ülke tarafından yapılan anlaşmaya göre, uçaklar 2025’te teslim edilecek” ifadelerine yer verildi.

Tedarik edilen ilk iki FA-50 uçağı, Korean Aerospace Industries (KAI) tarafından bu yılın Ağustos ayında Polonya’ya teslim edilecek. Teslim edilecek uçakların lansmanı, Ağustos ayında Polonya’nın Radom kentinde yapılması planlanan hava gösterisinde yapılacak. İlk uçaklar, eskiden MiG-29 uçaklarının konuşlandığı Mińsk Mazowiecki’deki 23. Taktik Hava Üssü’ne konuşlanacak.

FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağı Görsel: Polonya Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı

Güney Kore ve Polonya, FA-50 uçağı tedariki için 16 Eylül 2022’de anlaşma sağlamıştı. Anlaşmaya göre Polonya, toplamda 48 adet FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağı tedarik edecek. İki ülkenin tedarik anlaşmasının toplam tutarı ise 3 milyar dolar. Tedarik edilen uçakların 2028 yılına kadar Polonya’ya teslim edilmesi hedefleniyor. İlk 12 uçak ve yedek malzemelerin ise 2025’e kadar Polonya’ya teslimatı planlanıyor.

İlk FA-50 uçağı görücüye çıkmıştı

Bu ayın başında Güney Kore’nin başkenti Seul’un yaklaşık 300 kilometre uzağında bulunan Sacheon kentinde Polonya için üretilen ilk FA-50 hafif taarruz ve eğitim uçağı tanıtımı yapılmıştı. Gerçekleştirilen resmi törene Güney Kore Savunma Bakanı Lee Jong-sup, Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Kore Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Jung Sang-hwa ve Savunma Tedarik Programı İdaresi Başkanı Eom Dong-hwan katıldı.

Korea Aerospace Industries (KAI), bir sonraki aya kadar sürmesi beklenen uçuş testlerini tamamladıktan sonra bu yılın sonuna kadar Polonya’ya 12 adet FA-50GF uçağı teslim etmesi planlanıyor.

Kaynak: DefenceTürk

Leh pilotlar, FA-50 uçakları ile ilk eğitimlerini tamamladı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum