Litvanya, ABD’den Switchblade 600 İHA tedarik ediyor

Litvanya Savunma Bakanlığı, ABD’den Switchblade 600 kamikaze İHA sisteminin tedarik edileceğini açıkladı

Litvanya Savunma Bakanlığı’nın yaptığı resmi açıklamaya göre, Litvanya ABD merkezli AeroVironment şirketinin geliştirdiği Switchblade 600 kamikaze insansız hava araçlarından satın alacak. Bu hafta Litvanya Savunma Bakanlığı ABD’li şirket ile sözleşmeyi imzaladı. Litvanya, Switchblade 600 kamikaze İHA’larını satın alan ilk NATO üyesi olacak.

Switchblade 600 kamikaze İHA (Görsel: AeroVironment)

İmzalanan sözleşmede, İnsansız Hava Araçları (İHA), drone fırlatma ve kontrol ekipmanları, personel eğitim simülatörü ve bakım paketini içeriyor. Sözleşmenin toplam maliyeti ise yaklaşık 45 milyar Euro €. Litvanya’nın kamikaze İHA’lardan kaç tane alacağı ise belirtilmedi.

Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anušauskas,

Switchblade 600’ü ABD’den sonra satın alan ilk ülkeyiz. Dronlar, Litvanya Silahlı Kuvvetlerinin 40 km uzaklıktaki düşman tanklarını ve diğer zırhlı teçhizatı imha etmesine izin verecek yeni konuşlandırılabilir bir yetenek. Silahlı Kuvvetlerimizin daha önceden böyle bir yeteneği yoktu. Ayrıca ABD bize Switchblade 300’ü de sağlayacak.”

dedi.

Ekim 2022’de Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (DoD) tarafından yayınlanan bilgilere göre, Amerikan şirketi AeroVironment ile Ukrayna arasında Switchblade 600 kamikaze İHA tedariki için sözleşme imzalandı. ABD tarafından Ukrayna’ya teslim edilen askeri teçhizatlarla birlikte yayınlanan bir listeye göre, Amerika Birleşik Devletleri Switchblade 300 ve Phoenix Ghost kamikaze İHA da dahil olmak üzere 700 adet Switchblade Taktik İnsansız Hava Sistemi teslim etti.

Switchblade 600 Kamikaze İHA

Switchblade 600, tankları ve ağır zırhlı araçları imha etmek için tasarlanmış ve Javelin tanksavar füzesine dayalı bir ATGM savaş başlığı ile donatılmıştır. 54.5 kg ağırlığında ve 10 dakikada kullanıma hazır hale getirilebilmektedir. 20 dakika içinde 40 kilometrelik bir mesafeyi kat edebilir ardından da 20 dakika boyunca havada dolanabilmektedir. Ayrıca vuruşu sırasında 185 km/s hıza ulaşabilmektedir.

Hassas vuruş kabiliyetleri sunan Switchblade kamikaze İHA ailesi (Görsel: AeroVironment))

Dokunmatik ekranlı tablet tabanlı bir atış kontrol sistemi, mühimmatı manuel veya otonom olarak kontrol edebilir. Yerleşik şifreli veri bağlantıları ve patentli dalga kapatma özelliğine sahip GPS aracılığıyla güvence altına alınmakta. İsteğe bağlı bir cep dijital veri bağlantısı (DDL) modülü, 90 km’nin ötesinde angajmanlara izin verir.

Kaynak: DefenceTürk

Litvanya, ABD’den Switchblade 600 İHA tedarik ediyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum