Türk Astronot ve Bilim Misyonu hedefinde TÜBİTAK’ta yer alacak

9 Şubat 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye’nin Milli Uzay Programı duyurulmuştu. Program Türkiye’nin uzay politikalarını kapsayan 10 yıllık vizyon, strateji ve projelerin yer aldığı 10 hedeften oluşuyor.

12 Nisan 2022’de TÜBİTAK resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Millî Uzay Programı kapsamında çalışıyor; her gün doğumunda, geleceğe atacağımız imzaları çoğaltmak için azimle ilerliyoruz!” ifadelerine yer verildi.

2023 Hedeflerimizle Yükseliyoruz!????

Millî Uzay Programı kapsamında çalışıyor; her gün doğumunda, geleceğe atacağımız imzaları çoğaltmak için azimle ilerliyoruz!

Uzay tarihine adımızı Kırmızı-Beyaz yazıyoruz!????????@tubitakuzay#UluslararasıİnsanlıUzayUçuşuGünü

— TÜBİTAK (@Tubitak) April 12, 2022

 

TÜBİTAK birimlerinden TÜBİTAK UZAY’ın katkı sağlayacağı anlaşılan hedefin duyurulmasından bugüne geçen süreci hatırlayalım.

Duyurulan 10 hedeften biri olan Türk Astronot ve Bilim Misyonu; bir Türk vatandaşının çeşitli bilim görevlerini gerçekleştirmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonuna (UUİ) gönderilmesini kapsıyor. Hedefin asıl etkisi ise gençleri uzay alanında çalışmaya teşvik etme başarısı ve bilim / teknoloji faaliyetlerine gösterilen merakla anlaşılacak.

Görsel Kaynağı: TUA

Türk Astronot ve Bilim Misyonu kapsamında Türk insanlarının uluslararası iş birliği ile uzaya erişimini sağlayarak ve uzayda gerçekleştirilecek bilimsel çalışmalara katılımını teşvik ederek

– Uzayda yapılabilecek araştırmalar konusunda Türk bilim insanına fırsat sağlamak – Türkiye’nin uzay alanında görünürlüğünü arttırmak – Genç nesilleri uzay alanında çalışmaya teşvik etmek – Bilim ve teknolojiye olan ilgiyi arttırmak

hedeflenmektedir.

Hedef kapsamında uzaya gönderilecek Türk vatandaşına astronot, taykonot vs. denilmeyeceği, yeni bir adlandırma için kamuoyuyla birlikte seçim yapılacağı aktarılmıştı. Bu açıklamaya dair basına yansımış bir faaliyet henüz bulunmuyor.

İlgili hedef kapsamında Ajans tarafından yayınlanan 2021 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporunda UUİ’de yapılacak deneylere ilişkin ön görüşmelerin yapıldığı, proje usüllerine dair çalışmaların yapıldığı ve projeye yönelik çağrıya çıkılacağı ifade edilmişti.

TUA 2021 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu (Sayfa 19)

2021 Temmuz ayında yayınlanan rapordan bugüne, UUİ’de yapılacak deneylere dair netleşmiş bir bilgi bulunmuyor. Deneyleri hangi kurumun hangi kriterlere dair seçeceğine dair detayları kapsayan proje esaslarının hazır olduğu ve çağrıya çıkılabilecek aşamaya gelindiği ifade edilmiş, fakat kamuoyuna ilan edilmiş bir proje yönetmeliği bulunmuyor.

2023 yılında UUİ’den fırlatılması planan küp uydunun nerede, kim tarafından geliştirileceğine dair bir açıklamada bulunmuyor. Türkiye’nin mevcut küp uydu potansiyeli doğrultusunda, küp uydunun Türkiye’de üretileceğini öngörmek yanlış olmaz. Fakat şimdiye kadar üretilip fırlatılan küp uyduların sağladığı katma değeri üzerine düşünülmesi gerektiği ve geçmişte yapılan projelerin çıktılarının değerlendirilmesi gerektiği söylenilebilir.

Kaynak: DefenceTürk

Türk Astronot ve Bilim Misyonu hedefinde TÜBİTAK’ta yer alacak Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum