Nijerya, Su-75 Checkmate ile ilgileniyor

Nijerya, Su-75 Checkmate çok rollü savaş uçağı ve diğer Rus yapımı savaş uçakları ile ilgileniyor.

Nijerya, hava kuvvetlerini güçlendirmek amacıyla yeni uçakların tedarik edilmesinin gündemde olduğunu açıkladı. Military Africa’nın haberine göre Nijerya, Rus yapımı beşinci nesil Su-75 Checkmate başta olmak üzere diğer Rus menşeili savaş uçakları ile ilgileniyor. Bu isteği ayrıca Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) direktörü Dmitry Shugaev de doğruladı.

Nijerya’nın Rus uçaklarına olan ilgisi 27-28 Temmuz’da Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi’nde ortaya çıktı. Afrika kıtasında bulunan ülkelerin Rusya ile geliştirdiği askeri ilişkilere bakıldığı zaman gerçekleşme olasılığı yüksek. Fakat Su-75 Checkmate uçağı şu anda geliştirilme aşamasında olduğu için daha düşük versiyonlarının Nijerya Hava Kuvvetleri’nin envanterine girme olasılığı mevcut.

Su-75 Checkmate Görsel: The EurAsian TimesAfrika ülkelerinin beşinci nesil uçak tedarikleri

Beşinci nesil uçakların tedarikleri günümüzde artarken Afrika ülkeleri de bu yarışa dahil oldu. Kuzey Afrika ülkelerinden birisi olan Cezayir, 2018’de mevcut Su-30MKA filosuna ek olarak 14 adet Su-57 ve 18 adet Su-35 savaş uçağı siparişi vermişti. Cezayir’in envanterinde şu anda MiG-29, MiG-25 ve Su-30 uçakları bulunmakta.

Cezayir, Soğuk Savaş döneminden beri Rus sistemleri kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Bölgedeki ezeli rakibi Fas’ın ise batılı uçak sistemlerinden birisi olan F-16 uçaklarının üstünlüğü mevcut. Cezayir’in Su-57 alımına karşın Fas’ın da ABD yapımı F-35 savaş uçağı tedarik etmesi muhtemel.

Checkmate olarak da bilinen Su-75, görünmezlik yetenekleri ve gelişmiş aviyonikleri ile Rusya’nın havacılık teknolojisinin zirvesini temsil ediyor. Gelişmiş çevikliği ve yüksek teknoloji silahları ile uçak, hava muharebesinde bir paradigma değişikliği vaat ediyor. Bu kapsamda uçak, onu kullanan herhangi bir hava kuvveti için oyunun kurallarını değiştireceği iddiasında. 

Su-75 Checkmate (Görsel: 19FortyFive)

Rostec başkanı Sergei Chemezov, bir açıklamasında her bir Checkmate jetinin yaklaşık 25-30 milyon dolara mal olacağını ifade etmişti. Maliyetin azaltılması için, jetin AL-41F motoru, Irbis-E radarı ve Su-35 uçağının kokpiti ile donatılması planlanıyor. Checkmate, bütçe dostu müşterileri çekmek için EW veya kendini koruma paketi ile donatılmayacak.

Rusya şu anda hayalet uçağının potansiyel ihracatı için Afrika ülkelerini hedefliyor. Bu bağlamda Hindistan’ın ilk başta Su-57 için Rusya ile ortaklık kurup sonrasında bozması neticesinde takvimde aksaklıklar meydana geldi. Batının yaptırım tehditleri, Rus uçakların geliştirilmesi ve yurt dışına satışını engelliyor. Hal böyle olunca Hindistan da başka alternatiflere yönelmek durumunda kaldı.

Şu anda 14 adet Çin yapımı Chengdu F-7Ni Airguard savaş uçağı ve 3 adet Çin-Pakistan yapımı JF-17 Thunder avcı uçağından oluşan bir filoya sahip olan Nijerya Hava Kuvvetleri (NAF) için Su-75 Checkmate’in satın alınması önemli bir sıçramayı temsil edecektir. Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) direktörü Dmitry Shugaev’e göre ise sözleşme hakkında konuşmak için henüz çok erken.

Su-75 Checkmate

Kaynak: DefenceTürk

Nijerya, Su-75 Checkmate ile ilgileniyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum