Ukrayna’nın yeni insansız sualtı aracı “Marichka” görücüye çıktı

Ukrayna’nın yeni insansız sualtı aracı Marichka’ya ait görüntüler ortaya çıktı.

AMMO UKRAINE tarafından geliştirilen Ukrayna’nın yeni insansız sualtı aracı Marichka’ya ait görüntüler ortaya çıktı. Görüntülere göre Marichka, 6 metre uzunluğa sahip. Buna ek olarak sistemin yaklaşık 1000 kilometre menzile sahip bir insansız sualtı aracı olduğu iddia edilmekte.

Çok yönlü bir görev profiline sahip olan sistem saldırı, nakliye ya da keşif görevlerini yerine getirebiliyor. Bu bağlamda araç, köprü destekleri ve kıyı savunmaları gibi hem su altındaki hem de su üstündeki çeşitli yapıları hedef alarak kullanılabilmektedir. İnsansız sualtı aracının faydalı yük kapasitesi ve diğer teknik detayları ise henüz bilinmiyor.

 

Ukrayna medyasına göre Marichka, gönüllü mühendisler (AMMO UKRAINE olarak adlandırılıyor) tarafından bağışlarla geliştirilen bir sistem. Sistemin tahmini maliyetinin ise yaklaşık olarak 16 milyon Ukranya Grivnası, yani 433 bin dolar olduğu iddia edilmekte. Marichka’nın ilk operasyonel kabiliyetini kazanmasının ardından, Rusya’nın Karadeniz Filosu (BSF) varlıklarının yanı sıra kritik Rus altyapı ve tesislerine yönelik intihar operasyonlarında kullanılması bekleniyor. Sistemin hangi test aşamasında olduğu veya seri üretime ne zaman gireceği ise henüz belli değil.

Ukrayna’nın donanma kabiliyetlerini geliştirme taahhüdünü temel alan bir diğer kayda değer gelişme de Toloka TLK-150. Uzunluğu 2.5 metre olan bu sistem, küçük kanat benzeri dengeleyiciler üzerine monte edilmiş ikiz iticileri sayesinde çevik hareketlere ve hassas su altı konumlandırmasına olanak sağlıyor.

(Görsel: Kyiv Post)Kırım Köprüsü’ne yapılan ilk saldırının detayları ortaya çıktı

Kırım Köprüsü’ne yönelik ilk saldırı Vladimir Putin’in 70. doğum gününün ertesi günü 8 Ekim 2022 sabahı gerçekleşmişti. Bu bağlamda folyoya sarılmış patlayıcılarla dolu bir kamyon ile yapılan saldırının detayları ortaya çıkmıştı.

Konuyla ilgili NV’ye özel açıklamalarda bulunan SBU (Ukrayna Güvenlik Servisi) Başkanı Vasyl Malyuk, bu operasyonların yalnızca Ukrayna güçleri tarafından hazırlandığını ve hiçbir yabancı istihbarat servisinin dahil olmadığını vurgulamıştı. Malyuk’a göre 2022 baharından beri Kırım Köprüsü’nü havaya uçurulması planlanmaktaydı.

Çeşitli seçeneklerin değerlendirildiğini aktaran Malyuk, patlayıcıları yük vagonlarında taşımanın (Köprü üzerinde bulunan demiryolunda Rus güçler yalnızca askeri kargoların geçmesine izin vermiştir) veya patlayıcıların saklanacağı petrol varilleriyle kamyonların gönderilmesi üzerinde durulduğunu ifade etmişti. Ancak Malyuk, son olarak selofan folyoya dikkatlice sarılmış patlayıcıların olduğu bir varyantta karar kılındığını aktarmıştı.

Kaynak: DefenceTürk

Ukrayna’nın yeni insansız sualtı aracı “Marichka” görücüye çıktı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum