Baykar iştiraki “Fergani” hakkında yeni detaylar

Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ve Turcorn 100 Programı Tanıtım Törenine katılım sağlayan Baykar Teknoloji CTO’su Selçuk Bayraktar; Fergani hakkında bilgi verdi. Baykar iştiraki olan Fergani, Baykar’ın İHA alanındaki bilgi birikimini uzaya taşıyacak. Selçuk Bayraktar; “Bu süreçte Space X ve Elon Musk ismini sıkça duyacağımızı düşünüyorum.” ifadesinde bulundu.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da KIZILELMA’nın yaklaştıkça uzaklaşan bir menzil olduğunu ifade ederek “Bizler de KIZILELMA’yı ülkemizin uzay serüvenine destek olmak maksadıyla kurduğumuz girişimde arıyoruz. Yörünge transfer araçları ve alçak yörünge uyduları üzerine yaklaşık bir yıldır çalışmaya başladık.” dedi.

Starlink Alçak Yörünge Uydu AğıSpace Tug: Uzay Otobüsü

TEKNOFEST 2022 kapsamında düzenlenen festival alanında yayına katılan Selçuk Bayraktar; üzerinde çalıştıkları uyduların küresel iletişim konusunda olduğunu belirtmişti. Bu uyduların alçak dünya yörüngesinde sürü halinde olacağına ise atıfta bulunmuştu. Uzay alanındaki projelerini tanıtmaya devam eden Selçuk Bayraktar; fırlatma teknolojilerindeki paradigma değişimlerini anlatarak bu konu da maliyetlerin önemli ölçü de düştüğünü fakat fırlatma sonrası uyduları görev yörüngesine çıkartmakta olan sistemlerde bir boşluğun olduğunu belirtmişti. Bu kapsamda Space Tug (Uzay Kamyonu – Uzay Otobüsü) üzerine bir çalışmalarının olduğunu ve bu sistemi yapmayı hedeflediklerini söylemişti.

Space Tug sistemi; yüklerini dünyadan uzaya çıkaran SpaceX’in Falcon 9 Roketi gibi olmamakla beraber özellikle takım nano ve mikro uyduları uzay sınırından (+100 km) görev yörüngesine iletmektedir. Bu konu da uzay kamyonu veya uzay otobüsü örneğini vermek yanlış olmayacaktır.

Selçuk Bayraktar, bir mühendislik ekibi ile uzay projeleri için çalışmaya başladıklarını ve bu konu da bir uzay girişimi kurduklarını söylemişti. Adını Alfraganus olarak da bilinen Özbekistanlı Müslüman astronom Fergani’den alan Fergani uzay girişimini kurduğunu açıklamıştı. Milli Uzay Programı konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Güneşin kendine özgü hareketi olduğunu ilk keşfeden, ilk Türk ve Müslüman astronom El-Fergani’dir.” sözleri ile Fergani’ye atıfta bulunmuştu.

Selçuk Bayraktar: “Mesela alçak yörünge uydu projemiz var.

Habertürk’ün Kübra Par’la Açık ve Net Programına konuk olan Selçuk Bayraktar; uzay projeleri hakkında bilgiler paylaşmıştı. Program içerisinde Selçuk Bayraktar, “İHA’lardan elde ettiğimiz donanımla ve birikimle uzay alanıyla alakalı bir girişim kurduk. Mesela alçak yörünge uydu projemiz var. Haberleşme ağı ve internet için de kullanılıyor.” ifadelerinde bulunmuştu.

Kaynak: DefenceTürk

Baykar iştiraki “Fergani” hakkında yeni detaylar Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum