Kuzey Kore’den kıtalararası balistik füze testi

Kuzey Kore, yeni Hwasong-18 katı yakıtlı Kıtalararası Balistik Füzesi (ICBM) ile test atışı gerçekleştirdi.

Army Recognition tarafından yapılan habere göre Kuzey Kore, 13 Nisan 2023 sabahı Hwasong-18 adı verilen füzeyi test etti. Kıtalararası balistik füze denemesinin başarılı olduğu bildirildi. Ancak bu durum, uluslararası güvenlik için önemli etkileri olabileceğinden küresel toplum arasında endişelere yol açıyor. Hwasong-18, Şubat 2023’te bir askeri geçit töreni sırasında tanıtılan yeni nesil Kuzey Kore yapımı kıtalararası balistik füzedir.

Askeri uzmanların ilk analizine göre Hwasong-18, bir TEL’den (Transporter Erector Launcher – Lançerli Taşıyıcı Araç) fırlatılan, katı yakıtlı üç aşamalı yeni bir ICBM. Füze, füzenin ağırlığını ve boyutunu desteklemek için 9×9 tekerlekli bir kamyon üzerinde çeşitli arazi türlerinde taşınabilmesine olanak sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Bu bağlamda Hwasong-18, TEL’in ön-orta bölümüne monte edilmiş koruyucu bir canister içine yerleştirilmiştir.

Füze, yakıt olarak katı yakıt kullanmaktadır. ICBM’ler tipik olarak 5.500 ila 12.000 km (3.400 ila 7.500 mil) gibi uzun mesafelerde nükleer veya konvansiyonel savaş başlıklarını taşımak için tasarlanmıştır. Silolardan, mobil fırlatıcılardan veya denizaltılardan fırlatılırlar ve yörünge altı bir eğri izleyerek hedeflerine hızla ve büyük bir hassasiyetle ulaşmalarını sağlarlar.

Katı yakıtlı ICBM’ler, sıvı yakıtlı füzelere nazaran uzun yakıt doldurma süreci gerektirmediğinden, sıvı yakıtlı füzelerden daha hızlı fırlatılabilir. Bu durum kriz veya çatışma zamanlarında daha hızlı yanıt verilmesine olanak sağlar. Yakıt doldurma altyapısına ihtiyaç olmaması nedeniyle, katı yakıtlı ICBM’ler daha kolay taşınabilir ve mobil fırlatıcılara konuşlandırılabilir. Bu da onların tespit edilmesini ve hedef alınmasını zorlaştırır.

Kaynak: DefenceTürk

Kuzey Kore’den kıtalararası balistik füze testi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum