Finlandiya’ya AIM-9X Block II ve AGM-154 JSOW tedariki

ABD, Finlandiya’ya 323.3 milyon dolar değerinde AIM-9X Block II füzesi ve AGM-154 JSOW tedarik edecek.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile Finlandiya’ya 323.3 milyon dolar tahmini maliyet ile AIM-9X Block II füzesi ve AGM-154 JSOW ile ilgili ekipmanlarının satışını onayladı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), bu olası satışı Kongre’ye bildiren gerekli sertifikayı 28 Kasım 2022 tarihinde verdi.

Tahmini maliyeti 323.3 milyon dolar olan sözleşme (DSCA tarafından bildirilen tahmini maliyetler maksimumu belirtir, sözleşme bedelleri genelde daha düşük olur);

  • 40 adet AIM 9X Block II füze
  • 4 adet AIM 9X Block II taktik güdüm birimi
  • 48 adet AGM-154 JSOW
  • Sahte Hava Eğitim Füzeleri (DATM)
  • Esir Hava Eğitim Füzesi (CATM)
  • Esir Uçuş Araçları (CFV)
  • Serbest Uçuş Araçları (FFV)

eğitim, dokümanlar, destek ve test ekipmanları, ABD devlet ve müteahhit mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor.

AGM-154 Müşterek Menzil-Dışı Mühimmatı (JSOW)

Onaylanan satışın ardından yapılan açıklamada,

 

“Bu satış, Avrupa’da siyasi istikrar ve ekonomik ilerleme için önemli bir güç olan güvenilir bir ortağın güvenliğini artırarak ABD’nin dış politikasını ve ulusal güvenliğini destekleyecektir. Finlandiya’ya güçlü ve hazır bir kendini savunma yeteneği geliştirmesi ve sürdürmesine yardımcı olmak ABD’nin ulusal çıkarları için hayati önem taşıyor. Önerilen satış, Finlandiya’nın havadan havaya ve havadan karaya silahlarını iyileştirecek. Bu durum ABD’nin İskandinav bölgesindeki ülkelerle ilişkilerini olumlu yönde etkileyecektir.”

ifadeleri kullanıldı. Bu kapsamda satışın ana yüklenicileri Raytheon Missiles and Defence ve Tucson AZ olacak.

Türkiye ABD’den AIM-9X yedek parçası sipariş etmişti

Türk Hava Kuvvetleri’nin kullandığı AIM-9X füzeleri için ABD’den yedek parça istenmişti. Amerikan Savunma Departmanı (DoD); 2019 yılında Raytheon firmasının AIM-9X Lot 18 Block II füzeleri, Esir Hava Eğitim Füzesi (CATM) güdüm ünitesi ve çeşitli parçaları kapsayan satışın Amerikan Donanması, Hava Kuvvetleri ve Türkiye dahil olmak üzere muhtelif ülkelere tedariki için $12,111,859’lık kontrat aldığını duyurmuştu.

Kaynak: DefenceTürk

Finlandiya’ya AIM-9X Block II ve AGM-154 JSOW tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum