TCG ANADOLU İzmir’de ziyarete açılacak

TCG ANADOLU (L-400) 10 Nisan 2023 tarihinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile SSB tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığına törenle teslim edilmişti. Mayıs 2019’da denize indirilen gemi, Haziran 2022 itibariyle deniz kabul testlerine başlamıştı. Teslim töreninin ardından 16 Nisan’da gemi İstanbul Sarayburnu limanına aborda olarak Türk halkının ziyaretine açılmıştı.

23 Nisan’da İstanbul Boğazında yapılan törende TCG ANADOLU (L-400) İstanbul boğazından selamlama geçişi icra etmişti. Dolmabahçe Sarayı önünde Tusaş üretimi iki T-129 ATAK helikopter, üç F-16 savaş uçağı tarafından alçak uçuş ile karşılandı. E-7T HİK uçağı da yüksekten selamlamaya katıldı.

Boğazın kuzeyi boyunca icra edilen tören geçişine önde TCG ANADOLU’nun (L-400) yanı sıra Dearsan Tersanesi tarafından inşa edilen Tuzla sınıfı Karakol botları; TCG TUZLA (P-1200) ile TCG TEKİRDAĞ (P-1207), Yonca-Onuk Tersanesi üretimi Sahil güvenlik botları, Ares Tersanesi üretimi Polis botları, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı botlar eşliğinde Karadeniz’e açıldı. Karadeniz’de yapılan manevra ile gemi geri dönerek Sarayburnu limanına tekrardan aborda oldu.

Milli Savunma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre liman ziyareti boyunca gemiyi 140 binden fazla vatandaşımız ziyarette bulundu.

İstanbul’dan ayrılan geminin bir sonraki varış noktası İzmir Alsancak limanı olacak. Geminin 3 Mayıs’ta İzmir’e varması bekleniyor.

TCG ANADOLU’nun Görev Grubu hakkında son durum

TUSAŞ’ın Ankara Kahramankazan’daki yerleşkesinde düzenlenen “İstikbalin Yüzyılı”nda Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Defence Turk ve SavunmaTR’ye ortak açıklamalarda bulundu. TCG ANADOLU’nun Görev Grubu’nda İstif sınıfı gemilerin mi yoksa Barbaros sınıfı gemilerin mi kullanılacağı hakkında açıklamalarda bulunan Demir, şu ifadeleri kullandı:

“TCG ANADOLU’nun bir hava savunma sistemi ile birlikte filo olarak seyrini bekliyoruz. Önemli olan daha yeni ürününüzün yani kullanılması. İstif sınıfına biz hava savunma sistemi entegre ediyoruz. Önceliğimiz İstif sınıfı fırkateynlerle seyir yapması ancak İstif sınıfının tüm gemileri devreye girene kadar TCG ANADOLU, diğer gemilerimizden de istifade etmiş olacak.”

Türk Deniz Kuvvetleri için dönüm noktası: TCG ANADOLU envantere girdi

TCG ANADOLU, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Dünyada bu ölçekte gemiye sahip 12 ülke bulunuyor. Bu kapsamda TCG ANADOLU, üzerine iniş-kalkış yapacak SİHA’larla dünyanın ilk SİHA gemisi olacak.

TCG ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2015 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılmıştı.

ANADOLU, İstanbul Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nin ana yükleniciliğinde inşa edildi. Yerlilik oranı yaklaşık %70 olan projede 131 alt yükleniciyle beraber, üniversiteler ve araştırma merkezleri de görev aldı. Türk Donanması, bu gemiyle gücüne güç katacak ve caydırıcı gücünü artıracak.

Kaynak: DefenceTürk

TCG ANADOLU İzmir’de ziyarete açılacak Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum