Rusya, boğazlardan sivil gemiler ile askeri malzeme taşıyor

Rusya-Ukrayna savaşından dolayı Türk boğazları askeri gemilere kapatıldı ancak sivil gemiler de orduların hareketleri ve lojistiği için önemli bir kaynaktır.

İstanbul boğazında gemi fotoğrafçılığı yapan Yörük Işık’a göre Rus bayraklı Roro Sparta II gemisi askeri bir kargo ile 20 Ağustosta Suriye’nin Tarsus limanından kalkarak, 24-25 Ağustosta Türk boğazlarından geçip Karadeniz’e çıktı. Sosyal medyada açık kaynak istihbaratı üzerine paylaşımlar yapan HI Sutton isimli hesap ise geminin yükünün S-300 SAM bataryası olduğunu iddia etti.

Bu bağlamda paylaşımda “Rusya, Suriye’nin kuzeybatısındaki Masyaf’tan Tartus’taki Suriye üssü üzerinden Novorossiysk’e bir S-300 taşıdı. Rusya’nın Suriye’den Ukrayna’ya askeri varlıklarını elden çıkardığına dair nadir kanıtlar.” ifadeleri yer aldı.

Gemi, ABD Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) yaptırım listesine özel olarak eklenmişti. Gemi aslında Rusya Savunma Bakanlığı anlamına gelen Oboronlogistika’ya ait. Sivil personel tarafından idame edilen geminin genellikle askeri yük taşıdığı biliniyor.

Rusya, Ukrayna ile yaşanan çatışmaların öncesinde Türk boğazlarını kullanarak Ropucha ve Alligator sınıfı çıkartma gemilerini kullanarak Karadeniz’deki limanlar üzerinden askeri yükleri Suriye’nin Tarsus limanında taşımaktaydı. Bu kapsamda Rus birliklerine lojistik destek bu yolla sağlanmaktaydı.

Ancak Ukrayna-Rusya savaşının ardından Türkiye savaş durumundaki ülkelere ve yabancı askeri gemilere boğazları kapattığını duyurmuştu. Bir süre Tarsus’taki birimlere sevkiyat gerçekleştirilememişti. Bu yüzden sevkiyatlara sivil gemiler üzerinden devam etmeye başlandı.

Her ne kadar Türk boğazları askeri gemilere kapalı olsa da sivil gemiler üzerinden askeri yükler ve jet yakıtı taşımacılığı devam etmekte. Türkiye bu konuda herhangi bir engelleme yapmış değil ancak bu savaşın gidişatı konusunda önemli bir nokta. Orduları hareket ettiren şey paletler ve ayaklar değil yakıt ve yiyecektir yani lojistiktir.

Kaynak: DefenceTürk

Rusya, boğazlardan sivil gemiler ile askeri malzeme taşıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum