Severomorsk’ta bulunan Rus denizaltısı Ukrayna işgali sembolü ‘Z’ ile görüntülendi

Rus nükleer füze denizaltısı Ukrayna işgali sembolü ‘Z’ ile görüntülendi

Ukrayna’yı işgal eden Rus Birlikleri tarafından kullanılan ve Latin alfabesindeki “Z” harfine benzeyen sembol, nükleer denizaltıda görüntülendi. Bu bağlamda Rus (Kiril) alfabesinde bu tarz bir harfin bulunmaması nükleer bir denizaltıdaki kullanımının açıkça Ukrayna’daki savaşla ilgili olduğunu akıllara getirmekte.

Rus sosyal medyasında Temmuz ayında paylaşılan görüntülerde, Severomorsk’ta bulunan Borei-A sınıfı bir denizaltı üzerinde “Z” sembolü ile görüntülendi. Bu kapsamda Borei-A Sınıfı denizaltının Barents Denizi’nde devriye gezdiği aktarıldı. Savunma sanayii araştırmacıları, görülen denizaltının Knyaz Vladimir (K-549) olduğunu düşünüyor.

K-549

Bu denizaltı normalde on altı adet RSM-56 Bulava denizaltından fırlatılan balistik füze taşıyabilmektedir. ABD Donanması ve Kraliyet Donanması’na bağlı Trident ile karşılaştırılabilir ve her biri 8.000 km’nin üzerinde bir menzile sahiptir.

Resmin paylaşıldığı dönemde Murmansk yakınlarındaki Severomorsk’taki füze yükleme iskelesinde bir Borei-A gözlemlenmişti. Bu nedenle, denizaltının “Z” işareti ile görüldüğü sırada tamamen Bulava füzeleri ile silahlanmış olduğu düşünülmektedir.

“Z”, Ukrayna’yı güneyden, özellikle de Kırım’dan işgal eden Rus birliklerini ifade ediyor. Kullanılan diğer şekiller bir kutunun içindeki “O” ve “V” harflerine benzemekteydi. Ancak özellikle Rusya’nın kuzeyden işgal ekseni geri çekilirken, “Z” işareti çok sık görüntülendi. İşgal başladığından bu yana “Z”, Rusya genelinde işgali temsil etmek için benimsenen sembol oldu. Savaşı destekleyen arabalarda, binalarda ve duvar resimlerinde sıkça görüldü.

Bu nedenle operasyonel bir denizaltıya dahil edilmesi, muhtemelen savaşa desteğin bir işaretidir. Bu bağlamda sembolün resmi olarak mı, yoksa mürettebatın inisiyatifiyle mi uygulandığı belli değil. Her iki şekilde de Ukrayna savaşının sadece bölgesel bir mesele olmadığı mesajını veriyor.

Rus hükümeti ve Başkan Putin, savaş başladığından beri nükleer tehdidi ima etmeye hevesliydi. Bu örtülü tehditler, aksi takdirde Ukrayna’ya daha doğrudan yardım etmeye teşvik edebilecek olan NATO’yu hedef alıyor gibi görünüyor. Özünde, nükleer caydırıcı konvansiyonel savaşı mümkün kılmak için kullanılıyor.

Ancak diğer denizaltılar henüz işaretlenmiş olarak görülmedi. Örneğin, Baltık Denizi’ne gönderilen iki nükleer denizaltıda bu işaret görülmüyor.

Kaynak: DefenceTürk

Severomorsk’ta bulunan Rus denizaltısı Ukrayna işgali sembolü ‘Z’ ile görüntülendi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum