İran Rusya ve Çin’den ortak deniz tatbikatı

İran Silahlı Kuvvetleri Başkanı Mohammad Bagheri, İran, Rusya ve Çin’in bu sonbaharda ortak bir deniz tatbikatı düzenlemeyi planladıklarını açıkladı.

İran Silahlı Kuvvetleri Başkanı Mohammad Bagheri tarafından Rusya merkezli TASS haber ajansına aktarıldığına göre İran, Rusya ve Çin bu sonbaharda ortak bir deniz tatbikatı düzenleyecek. Bu kapsamda Mehr haber ajansı Bagheri’ye atıfta bulunarak, İran, Rusya ve Çin Donanmalarını içeren tatbikatların bu sonbaharda Hint Okyanusu’nun kuzey kesiminde gerçekleştirileceğini bildirdi. Ek olarak medya kuruluşu, Umman ve Pakistan da dahil olmak üzere diğer ülkelerin de tatbikatlara katılabileceğini iddia etti.

1-7 Eylül tarihlerinde Rusya’da düzenlenen Vostok 2022 tatbikatı için üç ülkenin askeri personeli son kez bir araya gelmişti. Tatbikata Çin, Hindistan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Moğolistan, Tacikistan, Azerbaycan, Cezayir ve diğer devletlerden askeri personeller katılmıştı.

Manevraların aktif aşaması Ermenistan, Bangladeş, Beyaz Rusya, Venezuela, İran, Kırgızistan, Moğolistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan’dan gelen üst düzey askeri heyetler tarafından gözlemlenmişti. Tatbikat sırasında Doğu Askeri Bölgesi’nin yanı sıra Okhotsk Denizi ve Japonya Denizi’ndeki eğitim alanlarında savunma ve saldırı eylemleri uygulanmıştı.

Rus Vyborg Tersanesi 23550 925 001 projesinin Purga buz sınıfı sahil güvenlik gemisini koyduIRIS Neyzeh (Görsel: FARS)

İran Silahlı Kuvvetleri Halkla İlişkiler Sözcüsü Tuğamiral Mustafa Tajoldin, “2022 Deniz Güvenliği Kuşağı” ismiyle yapılacak tatbikatın ülkeler arasındaki üçüncü ortak deniz tatbikatı olacağı bildirdi. Ayrıca Tajoldin, “Tatbikatın amacı, güvenliğin ve bölgedeki temellerinin güçlendirilmesi, üç ülkenin dünya barışını desteklemek için çok tarafı işbirliğini genişletmek ve ortak geleceğe sahip bir deniz güvenliği yaratmaktır.” dedi. Çin ve Rusya Savunma Bakanlıklarından 21 Eylül’de yapılan açıklamalarda ise tatbikata 11 İran, 3 Rus ve 2 Çin gemisinin katılacağı bilgisine yer verildi.

Kaynak: DefenceTürk

İran Rusya ve Çin’den ortak deniz tatbikatı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum