Güney Kore’nin ilk KDX III Batch II muhribi denize indirildi

Hyundai Heavy Industries, Güney Kore Donanması için ilk KDX-III Batch-II muhribi ROKS Jeongjo the Great’i denize indirdi

Naval News tarafından aktarıldığı üzere Güney Koreli Hyundai Heavy Industries (HHI), Güney Kore Donanması için KDX-III Batch-II AEGIS muhrip projesinin öncü gemisi olan ROKS Jeongjo the Great’i denize indirdi. DAPA’ya göre, ‘KDX-III Batch-II’ projesinin ilk gemisi olan Jeongjo The Great’in açılış töreni Ulsan’daki Hyundai Heavy Industries tersanesinde yapıldı.

“Kore’de bağımsız olarak tasarlanıp inşa edilen Jeongjo, 2019’da bir inşaat sözleşmesi imzalandıktan ve geçen yıl temel atma töreninin ardından bu sene aynı gün denize indirildi. Gemi, halk tarafından saygı duyulan tarihi bir şahsiyetten ve ulusal krizin aşılmasına büyük katkıda bulunan bir ulusal savunucudan almıştır. Joseon’un 22. kralı Jeongjo, 21. kral olan dedesi Yeongjo’nun ölümünden sonra 23 yaşında tahta çıktı ve 24 yıl hüküm sürdü. Suwon Hwaseong Kalesi’nin inşası da dahil olmak üzere çöküşteki Joseon Hanedanlığı’nın yeniden canlanmasına öncülük etti. Jeongjo the Great hizmete girdiğinde, mevcut 7600 tonluk sınıf ‘Sejong the Great’, ‘Yulgok Yii’ ve ‘Seoaeryu Seongyong’un ardından ROK Donanmasının 4. AEGIS muhribi ve ilk 8200 tonluk sınıf muhrip olacak”.

Hyundai Heavy Industries (HHI), 10 Ekim 2019’da DAPA ile üç Gwanggaeto-III Batch II (KDX-III Batch II) muhripinin ilki için 565 milyon ABD Doları tutarında bir sözleşme imzaladığını duyurdu. Anlaşmaya göre HHI, üç muhripten ilkini Kasım 2024’e kadar teslim edecek. Mayıs 2019’da Güney Kore, yaklaşık 3,3 milyar ABD Doları bütçeli üç muhripten oluşan Batch II’yi inşa etme planlarını onayladı.

KDX III Batch II silah sistemleri

Güney Koreli kaynaklara göre, KDX III Batch II gemilerinde toplam 88 dikey fırlatma sistemi (VLS) hücresi bulunacak: ABD yapımı füzeler için 48x Mk41 VLS; Güney Kore’nin yerli silah sistemleri için farklı boyutlardaki  16x K-VLS ile 24x K-VLS II.

K-VLS, RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) yerine kullanılacak K-SAAM için kullanılacak. 20 km ile RIM-116 füzelerinden daha uzun menzile sahip K-SAAM, Ataletsel ara safha güdüme ve terminal güdüm içins çift mikrodalga ve kızılötesi arayıcı başlıkla güdümlenmektedir. K-VLS ayrıca Hong Sang Eo (Red Shark), roket tabanlı torpido (K-ASROC) ve Haeryong Taktik Denizden Atılan Füzesi (TSLM) kara saldırısı seyir füzesini de konuşlandıracak.

K-VLS II, gelecekteki uzun menzilli karadan havaya füze (150 Km menzilli) Cheongung 3’ü fırlatmak için şu anda Hanwha tarafından geliştirilmekte olan daha büyük bir model olarak karşımıza çıkıyor. Ceongung 3, Güney Kore Donanması’nda kullanılan SM-2’nin yerini alacak. 16 adet SSM-700K Haeseong (C-Star) gemisavar füzesine sahip Batch I ile karşılaştırıldığında, Batch II gemilerinde bu füzelerden 8 adet bulunacak.

KDX III Batch II gemilerinin ilk çizimleri bir RAM füze bataryası takılı olduğunu gösterse de, muhripler son savunma hattı olarak Phalanx YHSS ve Rheinmetall MASS dekoy fırlatıcılarıyla birlikte kullanacak.

Lockheed Martin’in projedeki yeri

Lockheed Martin, KDX III Batch II gemisi için AN/SPY-1D(V) çok amaçlı radarın yanı sıra AEGIS savaş sisteminin tesliminden sorumlu. Lockheed Martin temsilcileri, muhriplerin Aegis Baseline 9.C2 türevini “KII” yazılım varyantı ve SM-3 Block IB kullanımına izin veren BMD baseline 5 ile alacağını açıkladı. Ekim 2019 itibariyle, ilk KDX III Batch II için radar dizileri halihazırda üretimdeydi. Radar dizileri ve savaş yönetim sistemi, Güney Kore’ye teslim edilmeden önce 2021’de New Jersey’de test edilecek.

KDX III Batch II Özellikleri:

Tam yüklü deplasman > 10.000 ton Uzunluk 170 metre Genişlik 21 metre Azami Hız 30 knot Mürettebat 300 Tahrik Sistemi COGAG (4x Gaz Türbini) Dikey Atım Sistemi 48 Mk-41 (SM-2 Block IIIB Hava Savunma Füzesi, SM-3 Block IB Anti Balistik Füze)

16 K-VLS (K-SAAM Orta İrtifa Hava Savunma Füzesi, K-ASROC DSH Füzesi, Haeryong Seyir Füzesi)

24 K-VLS II (Cheongung 3 Uzun Menzilli Hava Savunma Füzesi, Seyir Füzeleri)

Kaynak: DefenceTürk

Güney Kore’nin ilk KDX III Batch II muhribi denize indirildi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum