Tayvan, mobil komuta aracı tedarik etmeyi planlıyor

Tayvan, Çin’in olası saldırılarına karşı beş mobil komuta aracı (MCV) tedarik etmeyi hedefliyor. 

Tayvan, boğazlar arası gerginliğin arttığı bir dönemde Çin’in olası saldırılarına karşı 5 adet mobil komuta aracı (MCV) tedarik etmeyi hedefliyor. 31 Ağustos yasama onayına gönderilen 2023 savunma bütçesi, beş mobil komuta birimi kalemini içeriyor. Tayvan, araçların tedariki için 137 milyon NT$ (4,5 milyon dolar) tutarında bir fon ayrıldığını açıkladı.

Askeri Polis Komutanlığı (MPC), kamuflaj ve koruma sağlamanın yanı sıra son derece hareketli olan bu birimlerin bir Çin işgali durumunda emir komuta zincirinin kesintiye uğramamasını sağlayacağını aktardı. Askeri ya da sivil (kamuflajlı) tipte olabilecek bu araçları tanımlamak için hiçbir teknik ayrıntı verilmese bile araçların CM-34 “Bulutlu Leopar” 8×8 zırhlı aracın bir varyantı olacağı varsayılabilir. MPC’ye göre, eğer Çin ülkeyi hızlı bir şekilde ve en az Çin kaybıyla kendi saflarına çekmek istiyorsa, siyasi liderliğin ve askeri komuta zincirinin başını kesmek en önemli öncelik olacaktır.

Savunma Bakanlığı geçtiğimiz Nisan ayında verdiği bir brifingde Çin Komünist Partisi’nin Tayvan’da özel kuvvetleri ya da istihbaratı harekete geçirerek sabotaj operasyonları düzenleyebileceğini söylemişti. Seyir füzeleri kullanarak komuta zinciri hedeflerini vurmak da göz ardı edilemeyecek bir seçenek. Aynı raporda bir Tayvan Boğazı çatışması için 8 olası senaryo olduğu belirtiliyor.

 Tayvan, savunma bütçesini 17.3 milyar dolara çıkardı

Tayvan hükümeti, ABD’nin asimetrik savaşa odaklanma çağrılarına rağmen ordusu geleneksel silah geliştirmeye istekli olduğu için 25 Ağustos Perşembe günü 2023 yılı için rekor bir savunma bütçesi önerdi. 17.3 milyar dolar olarak önerilen bütçe (523.4 milyar NT (Yeni Tayvan Doları)) bu yılki toplam tahsise göre %14,9’luk bir artış anlamına gelmekte.

Bu kapsamda yeni bütçe gelişmiş savaş uçakları ve hava muharebe kapasitesini artırmaya yönelik programlar için ek 108,3 milyar NT içermektedir. Bütçe, önümüzdeki ay yeni bir oturuma başlayacak olan meclise sunulacak.

 

(Görsel: FT)

Tayvan artan Çin saldırganlığıyla boğuşuyor. Bu bağlamda Pekin’in olası saldırısının ardından adanın kendini savunma kabiliyetine ilişkin endişeler sürmekte. Konuyla ilgili olarak Ağustos ayının başlarında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyaretinin ardından Çin, Tayvan’ı çevreleyen askeri tatbikatlar düzenlemişti. Çin Halk Kurtuluş Ordusu Tayvan ve çevresindeki adalara uçak, insansız hava araçları, füzeler ve savaş gemileri göndermişti.

Kaynak: DefenceTürk

Tayvan, mobil komuta aracı tedarik etmeyi planlıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum