Yerli hava-hava füzesi Bozdoğan’ın testleri devam ediyor!

Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından paylaştığı bilgiye göre Göktuğ projesi kapsamında testleri devam eden Bozdoğan hava-hava füzesinin testleri 401. Test Filo tarafından başarılı bir şekilde devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı şu açıklamayı yaptı,

“Hava Kuvvetlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda ve Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen Bozdoğan Hava-Hava Füzesinin test atışları 401’inci Test Filo Komutanlığımız tarafından başarılı bir şekilde devam ediyor.”

GÖKTUĞ Projesi kapsamında TUBİTAK SAGE tarafından geliştirilen hava-Hava füze sistemleri envantere girecek. Türk Savunma Sanayii 2022 Hedefleri kapsamında, “Savaş uçaklarımızın hava üstünlüğü için geliştirilen kısa ve orta/uzun menzilli BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN hava-hava füzelerinin uçak üzeri atışlı testleri tamamlanacak. ifadesine yer verilmişti.

Türkiye’nin savaş uçaklarında kullandığı AIM-120 AMRAAM görüş ötesi ve AIM-9 Sidewinder görüş içi hava hava füzelerinin yerini alması planlanan Gökdoğan görüş ötesi ve Bozdoğan görüş içi hava hava füzeleri TÜBİTAK SAGE tarafından geliştiriliyor.

2013 yılında başlayan Göktuğ hava-hava füzesi projesi kapsamında, uzun menzilli aktif radar arayıcı başlıklı GÖKDOĞAN – GÖ Füzesi ile kısa menzilli yüksek manevra kabiliyetine sahip, Kızılötesi Görüntüleyicili Arayıcı Başlıklı (IIR) BOZDOĞAN – Gİ Hava-Hava füzesi geliştirilmektedir.

GÖKDOĞAN hava-hava füzesi projesi kapsamında geliştirilen arayıcı başlıklar ayrıca uzun menzilli hava savunma füzelerinde de kullanılmakta. Geliştirme çalışmalarının 2022 yılında tamamlanması hedeflenen GÖKDOĞAN Hava-Hava füzesi F-16 uçaklarından atılabilecek ve Türk Hava Kuvvetleri’nin hava hakimiyetini artıracak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli hava hava füzelerine ilişkin, “İlk yerli ve millî havadan-havaya füzemizin üretilmesi amacıyla yürüttüğümüz proje kapsamında geliştirilen BOZDOĞAN görüş içi ve GÖKDOĞAN görüş ötesi füzelerinin güdümlü atış testleri de başarıyla gerçekleşti. BOZDOĞAN füzemizi inşallah en kısa sürede envantere alacağız. Bu başarı sayesinde, uzun menzilli hava savunma füze sistemimiz SİPER’in çalışmalarında da önemli ilerleme kaydettik.” ifadelerinde bulunmuştu.

Ramjet itkili GÖKHAN hava-hava füzesi

Kaner Kurt’un Uzmanlarla Sohbetler yayınına katılan TUBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, hava-hava füzesi projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Okumuş, GÖKHAN ramjet itkili hava-hava füzesinin yerden atışlı testlerinin 2023’te gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini duyurdu. GÖKHAN’ın ismi ilk defa Etimesgut’taki 3’üncü Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde gerçekleşen 1000 adet HGK-82’nin teslimatı için düzenlenen törende Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından duyurulmuştu.

Gürcan Okumuş, GÖKHAN hakkında:

“Gökhan, bizi gerçekten heyecanlandıran bir proje, hava-hava füzelerinde TUBİTAK SAGE olarak yoğun bir şekilde çalıştık ve zorlu aşamalardan geçtik ama önemli kazanımlar elde ettik, GÖKHAN projesinin temeli de GÖKTUĞ projesinden geliyor. GÖKHAN, çok etkin bir itki kontrolüne sahip bir ramjetli hava-hava füzesi olacak, proje resmi olarak başladı ve çalışmalarımız devam ediyor. Önce ramjet belli bir olgunluğa gelecek sonra karadan bu füzeyi bir araya getirip atışlarını yapacağız ve füze istenen olgunluğa geldiğinde hava platformlarından atacağız. 2023 yılından itibaren farklı seviyelerde test atışlarının başlayacağını düşünüyorum.”

ifadelerinde bulundu ve GÖKHAN için öncelikli platformunun F-16 olacağını belirtti.

Gürcan Okumuş, 18. Ağ Merkezli Sohbetler yayınımızda TÜBİTAK SAGE’de ramjet testleri için gerekli test altyapısının tamamlandığını söylemiş, “Şu an ramjeti kendi test altyapımızla test ediyoruz. Tabi daha yapılacak işleri var ama test altyapımız olduğu için mesela biz şu ana kadar herhalde 100’ün üzerinde ateşleme testi yapabilmişizdir. Bu altyapı olmasa çok daha zor imkanlarla, pahalı şartlarda bunu yapacağız. Türkiye bu noktada önemli bir aşama kaydetti. Bu sevindirici bir gelişme.” ifadelerinde bulunmuştu.

Güdümlü Mühimmatlar, Gelecek ve Türkiye | Ağ Merkezli Sohbetler – Bölüm 18

Kaynak: DefenceTürk

Yerli hava-hava füzesi Bozdoğan’ın testleri devam ediyor! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum