Iron Beam lazer hava savunma sisteminin görüntüleri paylaşıldı

İsrail, İron Beam lazer hava savunma sisteminin roket, havan mermisi ve İHA’yı başarıyla önlediği görüntüleri yayınladı.

14 Nisan 2022 tarihinde yayınlanan bilgilere göre İsrail merkezli RAFAEL, İsrail Savunma Bakanlığı Savunma Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü (DDR&D) ile birlikte yüksek güçlü lazer savunma sisteminin bazı testlerini başarıyla tamamladı. Test kapsamında sistem, çeşitli senaryolarda İHA’ları, havanları, roketleri ve tanksavar füzelerini başarıyla engelledi.

Army Recognition tarafından da aktarıldığı üzere RAFAEL tarafından geliştirilen Iron Beam, operasyonel standartta yüksek güçlü lazer teknolojisini başarılı bir şekilde geliştirerek İsrail’e dünyada pek fazla bulunmayan bir yetenek sağlamakta. Bu bağlamda testlerin, DDR&D ve savunma sanayii firmaları tarafından yönetilen çok yıllı bir programın ilk aşaması olduğu belirtilmektedir.

Iron Beam (Görsel: İsrail Savunma Bakanlığı)

Program, uzun menzilli, yüksek yoğunluklu tehditlerle başa çıkmak için donatılmış, yüksek güçlü hava savunma lazer sistemi geliştirmeyi amaçlıyor. Bu bağlamda sistemin “Demir Kubbe” sistemini tamamlayacağı ve İsrail’in çok katmanlı hava savunma düzenine etkili ve ekonomik açıdan verimli bir ek olacağı aktarılmaktadır. Sistemin geliştirme planı, Savunma Bakanlığı’na bağlı DDR&D Araştırma ve Geliştirme Bölümü tarafından yönetilmektedir.

Konu ile ilgili konuşan Rafael Advanced Defence Systems CEO’su Tümgeneral Yoav Har Even:

“RAFAEL, dünyanın en yenilikçi yüksek güçlü lazeriyle ilk testlerini tamamlamaktan gurur duyuyor. Başarılı testler, çok çeşitli tehdide müdahaleyi içeriyordu ve sistemin olağanüstü yeteneklerini kanıtladı. DDR&D ve Savunma Bakanlığı ile olan işbirliğimiz, operasyonel kapasiteye ulaşma sürecinde önemli bir kilometre taşı oluşturan bu olağanüstü gelişmeye yol açmıştır. Bu teknolojik atılımın, yüksek güçlü lazer sistemi de dahil olmak üzere, yönlendirilmiş enerjide gelecekteki yeteneklere yol açacağından eminim.

ifadelerini kullandı.

Savunma Bakanı Benny Gantz, DDR&D Ar-Ge Başkanı Orgeneral Yaniv Rotem, elinde lazer sistemi tarafından vurulan İHA ve havan topu kalıntılarını tutuyor. (Görsel: İsrail Savunma Bakanlığı)Iron Beam lazer hava savunma sistemi

İsrail merkezli RAFAEL, 2014 yılında roketleri, havanları ve insansız hava araçlarını durdurmak için uygun maliyetli bir seçenek olarak İron Beam konseptini tanıttı. Çok kilovatlık katı hal lazer konsepti, hedefleri yok etmek için ışınlarını birleştiren bir çift lazer efektörden oluşmaktadır. Defense Post tarafından aktarıldığı üzere sistem 7 kilometre (4.35 mil) menzile sahip.

Bu bağlamda sistemin, hedefi temastan sonraki dört saniye içinde yok ettiği belirtilmektedir. Ek olarak İron Beam’in birçok radarla uyumlu olduğunu ve çeşitli araçlara monte edilebileceği de belirtilmektedir. İsrail Başbakanı Naftali Bennett, 2022 yılının Şubat ayında sistemin bir yıl içinde hazır olacağını, bir yıl boyunca deneysel olarak konuşlandırılacağını ve daha sonra operasyonel olarak hazır olacağını duyurmuştu.

Görsel: İsrail Savunma Bakanlığı

İron Beam’in atış başına maliyetinin 2.000 dolar olduğu bildirilmektedir. Bu bağlamda İron Dome sisteminin müdahale başına 100.000 ila 150.000 dolar arası maliyete sahip olduğu düşünüldüğünde sistemin maliyet etkin olduğu ifade edilmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Iron Beam lazer hava savunma sisteminin görüntüleri paylaşıldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum