Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, CNN TÜRK’te ‘Hafta Sonu’ programında Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı.
ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, katıldığı programda milli hava savunma sistemlerinin çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin bu konuda çok iyi bir noktaya ulaştığını belirten İkinci,
“Aslında biraz hava savunma konseptinden bahsetmek lazım. Katmanlı bir şekilde, aynen bir lahana gibi, birbirini örten sistemlerin beraber çalıştığı sistemi ifade ediyor. Bunların hepsini bir araya getirdiğinizde katmanlı bir hava savunma sistemi elde etmiş oluyorsunuz. Her biri ayrı teknoloji getiren noktalardan. Sadece ROKETSAN’ın değil, tüm şirketlerimizin çalışmalarıyla Türkiye çok iyi bir noktaya ulaştı. Bunun ucu açık, devamlı üzerine kabiliyet koyabileceğiniz bir yapı olması lazım.”
ifadelerine yer verdi.
“ÇAKIR, KIZILELMA’dan kullanılacak”
ATMACA Gemisavar Füzesi‘nin kısa bir zaman önce TSK envanterine girdiğini ve 220 km menzille tehditlere karşı kullanacağını hatırlatan İkinci;
“ÇAKIR’ın yıl sonunda ilk atışlı testi AKINCI’da yapılacak. KIZILELMA’dan da kullanılacak. Deniz araçlarında da ciddi çalışmalar ortaya koyuluyor. Başarıyla bir gemisavar füzesi olarak ÇAKIR kullanılacak. İkinci mobil kıyı sistemi hayata geçiyor. Çok daha ciddi bir kabiliyet ortaya çıkmış olacak.”
ifadelerini kullandı.
Yeni nesil seyir füzesi ÇAKIR
ROKETSAN’ın kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen Seyir Füzesi ÇAKIR, son teknoloji özellikleri ve etkili harp başlığı ile silahlı kuvvetler için yeni bir güç çarpanı olacak.
Sabit ve döner kanatlı hava araçları, TİHA/SİHA, SİDA, taktik tekerlekli kara araçları ve suüstü platformlardan atılabilen yeni Seyir Füzesi ÇAKIR; kara ve deniz hedeflerine karşı kullanıcıya operasyonel olarak geniş alternatifler sunuyor. 150 kilometrenin üzerinde menzili bulunan ÇAKIR’ın hedefleri arasında su üstü hedefler, kıyıya yakın kara ve su üstü hedefleri, stratejik kara hedefleri, alan hedefleri ve mağaralar bulunuyor.
Kale Ar-ge tarafından geliştirilen yerli ve milli KTJ-1750 turbojet motora sahip ÇAKIR, tasarımının getirdiği çeviklik sayesinde; görev planlama esnasında tanımlanan üç boyutlu dönüş noktalarını içeren görevleri kolaylıkla icra edebiliyor. ÇAKIR, hedef üzerinde vuruş noktası seçimi ve özgün harp başlığı ile hedeflere karşı yüksek imha kabiliyeti sunuyor.
Gelişmiş ara safha ve terminal güdüm sistemleri ile ÇAKIR, hedeflerine tüm hava koşullarında yüksek hassasiyetle angajman sağlayabiliyor. Ağ tabanlı veri-bağı sayesinde hedefe ilerlerken kullanıcı seçimine bağlı olarak, hedef değiştirme ve görev iptaline de olanak sağlıyor. ÇAKIR’ın en dikkat çeken özelliklerinin başında ise platformda çoklu taşımaya imkân veren tasarımı ve sürü konseptinde görev icra yeteneği geliyor.
ÇAKIR’ın Temel Özellikleri Menzil 150+ km Füze Ağırlığı ≤ 275 kg (Fırlatma Motorsuz)
≤ 330 kg (Fırlatma Motorlu) Füze Çapı ≤ 275 mm Füze Boyu ≤ 3,3 m (Fırlatma Motorsuz)
≤ 4,1 m (Fırlatma Motorlu) Harp Başlığı Ağırlığı 70 kg Harp Başlığı Tipi Yüksel Patlayıcılı
Yarı Delici Parçacık Etkili
Termobarik Uçuş Motoru Turbojet Motor Fırlatma Motoru Katı Yakıtlı Fırlatma Motoru Seyir Hızı Yüksek Ses Altı (0.75-0.85 Mach) Güdüm Ara Safha Güdüm:
· Ataletsel Navigasyon Sistemi
· Karıştırmaya Dayanıklı KKS
· Radar Altimetre
· Barometrik Altimetre
· Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi
Terminal Güdüm:
· Kızılötesi Görüntüleyicili Arayıcı Başlık (IIR)
· RF Arayıcı Başlık
· Hibrit (IIR+RF) Arayıcı Başlık Veribağı Ağ Tabanlı Çift Yönlü Veri bağı Atıcı Platformlar Sabit ve Döner Kanatlı Hava Araçları, SİHA, SİDA, Taktik Tekerlekli Kara Aracı, Su-Üstü Platformlar
Kaynak: DefenceTürk
ÇAKIR füzesinin ilk test atışı AKINCI’dan yapılacak Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz