AB’den Ukrayna’ya 500 milyon € değerinde askeri yardım paketi

Avrupa Birliği ilk kez birlik dışı bir ülkeye askeri yardımda bulunuyor

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 27 Şubatta Dışişleri bakanları, 28 Şubatta ise Savunma bakanları ile resmi olmayan video konferans gerçekleştirdikten sonra açıklamalarda bulundu. Borell’e göre, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez askeri bir güç egemen bir devleti işgal ediyor.  Avrupa Birliği’nin kaynakları saldırısına uğrayan bir başka ülkeye silah yardımı için kullanılmayacağı yönündeki tabu yıkıldı. Avrupa kıtasında yeniden savaşın başlamasını Borrell, eşi benzeri görülmemiş zamanlardan geçildiğini dile getirdi.

Borrell, “Ukrayna’yı desteklemek için hazırlanması planlanan pakette 450 milyon € değerinde ölümcül silah sağlamak için kullanmaya karar verdik”. Borrell ayrıca yakıt ve koruyucu ekipman gibi öldürücü olmayan malzemeler için 50 milyon € daha fazla bütçe ayırıldığını belirtti. Bütçe, Avrupa Barış Tesisi ve hükümetler arası fon tarafından karşılanacağını, bunun tarihte ilk kez yapıldığını ve kararı herkes kabul etti ya da en azından kimsenin engellemediğini belirtti.

Savunma Bakanları toplantısında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne yapılacak olan yarım milyar avroluk yardım paketinin nasıl koordine edileceği konuşuldu. Borrell, “Bütçe, saldırganlığı püskürtmek için savunma silahları, yüksek kalibreli silahlar, tanksavarlar ve her türlü teçhizatı sağlamak zorundayız. Ayrıca tanklar için, uçaklar için yakıta ihtiyaçları var, tüm bunların koordine edilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Ukrayna’nın AB üyeliği söz konusu

Volodimir Zelenski, kriz boyunca Ukrayna’nın  Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunu sık sık dile getirdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen dün yaptığı açıklamada: “ Ukrayna bize ait, bizden biri ve onları aramızda görmek istiyoruz.” demişti. Ardından  Zelenski bugün Avrupa Birliği’ne tam üyelik başvurusunda bulundu. Ukrayna’nın üyelik başvuru Josep Borrell’e soruldu. Borrell: “Bugün bu gündemde değil, inan bana. Daha pratik şeyler üzerinde çalışmalıyız. Üyelik her halükarda uzun yıllar alacak bir şey ve önümüzdeki saatler için bir cevap vermemiz gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

Ukrayna’nın Kopenhag siyasi kriterlerini ve Maastricht ekonomik kriterlerini yerine getirmesi gerekmektedir. Müzakerelere başlamış olan 5 aday ülke ( Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve potansiyel aday statüsü verilmiş 2 ülke ( Bosna Hersek ve Kosova) bulunmaktadır.

Kaynak: DefenceTürk

AB’den Ukrayna’ya 500 milyon € değerinde askeri yardım paketi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum