Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO 2022’de TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, TUSAŞ’ın mikro uydu alanında projesi olduğunu açıkladı. Temel Kotil; SAHA EXPO Savunma ve Havacılık Fuarında yaptığı açıklama da proje kapsamındaki mikro uyduların ROKETSAN tarafından geliştirilen Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) ile yörüngeye taşınacağını belirtti.
https://www.defenceturk.net/wp-content/uploads/2022/10/TUSAS-Mikro-Uydu.mp4
Fuarda yayınlanan Türkiye’nin uyduları yol haritasında ise 2023 yılı içerisinde TUSAŞ’ın geliştirdiği 3 adet mikro uydunun ve 1 adet Small-GEO uydusunun yörüngeye fırlatılacağı belirtildi. Ayrıca yol haritasında GÖKTÜRK-1Y uydusunun fırlatılma tarihinin 2026 ve SAR uydusu olacak GÖKTÜRK-3’un fırlatılma tarihinin ise 2028 olarak planlandığı görülmekte.
Görsel (@miguyan2000)ROKETSAN Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS)
2023 yılında fırlatılması hedeflenen Sonda Roketinin, 300 kilometre irtifa üzerine 100 kilogramlık faydalı yükü çıkartma yeteneğine sahip, Mikro Uydu Fırlatma Aracı (MUFA) teknolojilerinin deneneceği bir platform olması planlanıyor. Diğer taraftan, MUFA’nın birinci kademesinin yan motorlar ile desteklendiği ve daha yüksek kapasiteye (faydalı yük ve/veya yörünge irtifası) sahip bir MUFA konfigürasyonu için de çalışmalar hızlandırıldı.
Roketsan’ın Uydu Fırlatma Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nde yürütülen MUFS projesi bittiğinde, 100 kilogram ve altındaki mikro uydular, yüksekliği en az 400 kilometre olan Alçak Dünya Yörüngesi’ne yerleştirilebilecek. Bunun için ise 2026 tarihi öngörülüyor. Fırlatılması hedeflenen mikro uydu ile Türkiye, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu uydu fırlatma, test etme, üretme altyapısı ve üs kurma yeteneğine kavuşmuş olacak.
Uzay Fırlatma Sistemlerinin en önemli bileşenlerini oluşturan teknolojiler kullanılarak:
- İtki Vektör Kontrol özelliğine sahip Katı Yakıtlı Roket Motoru,
- İtki Vektör Kontrol ile birlikte elektromekanik kontrol tahrik sistemiyle sürülen aerodinamik hibrit kontrol,
- İtki Vektör Kontrol özelliğine sahip Sıvı Yakıtlı Roket Motoru ile uzayda çoklu ateşleme,
- Uzay ortamında hassas yönelim kontrolü,
- Milli sensörler ve milli Küresel Konumlama Sistemi Alıcısı ile Ataletsel Hassas Navigasyon,
- Uzayda kapsül ayırma,
- Çeşitli yapısal ve kimyasal malzemeler ve ileri proses teknikleri doğrulanmıştır.
Roketsan Sonda Roketi 0.1 Sıvı Yakıtlı Roket Motorlu
Ayrıca, söz konusu denemeler sırasında, Yıldız İzler ve Radyasyon Ölçer gibi bilimsel yükler, sonda roketlerinin faydalı yükü olarak uzay ortamına taşınmış, uzay tarihçesi kazandırılmış ve bilimsel veriler toplanmıştır.
ROKETSAN yetkilisinden alınan bilgiye göre; yan motorlu MUFA’da geliştirilmesi planlanan teknolojiler arasında sıvı yakıtlı yan motorların SpaceX firmasının Falcon 9 roketine benzer bir şekilde kurtarılmasına yönelik teknoloji geliştirme çalışmalarının yürütüleceği belirtilmiştir.
Kaynak: DefenceTürk
ROKETSAN, TUSAŞ’ın geliştireceği mikro uyduları fırlatacak Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz