Delta V, 103 km irtifaya ulaştı!

Delta V tarafından geliştirilen sistem ile Dünya’da bir Hibrit İtki Sistemi ilk kez uzaya taşındı. Bu kapsamda Ay Araştırma Programı’nda kullanılması planlanan Hibrit İtki Sistemi (HİS), Delta V sonda roketiyle 103 km’ye ulaştı. 103 km’ye ulaşan roketin, ulaştığı irtifada kalması için belirli bir hıza erişmesi gerekiyor. Bu da fazlaca yakıt ve yörünge mekaniğine dair birikim gerektiriyor.

Delta V’nin paylaşılan test fırlatmasında yörüngede tutunmaya dair bir emare bulunmuyor. Bu nedenle kısa süre sonra roketin düştüğünü söyleyebiliriz. Bu olumsuz bir durum olmamakla beraber çok sayıda test gerektiren deneysel teknoloji geliştirmeleri için önemli ve gerekli bir aşama olduğunu belirtmekte yarar var. Paylaşılan videoda dikkat çeken bir diğer husus ise fırlatılan roketin yukarıya kararsız çıkışı. Hangi parametrelerin test edildiği paylaşılmayan bu videonun görüntü kalitesi sebebiyle de çıkarımda bulunmak bir hayli zor.

Milli Uzay Programında uzaya gönderilecek kişiler seçilmişti

Milli Uzay Programında, uzaya gönderilecek ilk Türk uzay yolcuları seçilmişti. Adaylar Hava Kuvvetleri Personeli ve F-16 pilotu Alper Gezeravcı ve ROKETSAN personeli Tuva Cihangir Atasever olarak belirlendi. Uzaya yolcularımız ABD’de; uzay istasyonu ve altyapıları, haberleşme sistemleri, yaşam destek sistemleri, acil durumlar, deney altyapıları, fırlatma aracı ve mürettebat aracı sistemleri, dünyaya dönüş prosedürleri gibi pek çok konuda eğitim alacak.

İnsan araştırmaları, biyoloji, biyoteknoloji, malzeme bilimleri, fizik ve teknoloji alanlarına dair 13 deney gerçekleştirecek. Milli Uzay Programımız kapsamında adayların uzay yolculuğu, 2023 yılının son çeyreğinde gerçekleşecek.

Kaynak: DefenceTürk

Delta V, 103 km irtifaya ulaştı! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum