Kuveyt’e NASAMS hava savunma sistemi tedariki

ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı, Kuveyt Hükümeti’ne NASAMS orta menzilli hava savunma sisteminin satışını onayladı. 

ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı 6 Ekim’de Dışişleri Bakanlığı’nın Kuveyt Hükümetine NASAMS hava savunma sisteminin olası bir Yabancı Askeri Satışını onaylayan bir karar aldığını duyurdu. Bu kapsamda sistemin ve ilgili ekipmanın tahmini maliyetinin 3 milyar dolar olduğu aktarılmaktadır.

Satış kapsamında Kuveyt Hükümeti,

  • 7 adet AN/MPQ-64FI Sentinel radar,
  • 63 adet AIM-120C-8 Gelişmiş Orta Menzilli Hava-Hava Füzesi (AMRAAM),
  • 63 adet AMRAAM-Genişletilmiş Menzilli (AMRAAM-ER) Füzesi,
  • 2 adet AIM-120-C-8 AMRAAM Güdüm Bölümü,
  • 63 adet AIM-9X Sidewinder Block II Taktik Füzesi,
  • 6 adet AIM-9X Block II Taktik Füze Yönlendirme Birimi,
  • 12 adet Çok İşlevli Bilgi Dağıtım Sistemleri – Düşük Hacimli Terminal (MIDS LVT) Blok Yükseltmesi,
  • 12 adet MIDS LVT Şifreleme Modülü (LCM),

tedarik edecek. Ana yüklenici Raytheon Missiles and Defense, Tucson olacak. Ayrıca NASAMS’ın teslimini desteklemek ve gerekli eğitimi sağlamak için hükümetten üç ve yüklenici firmalardan beş temsilci Kuveyt’e gönderilecek.

Altı firmanın ekipman “desteğinin devamı” için üç yıl içinde Kuveyt’te görevlendirilmesi bekleniyor. Pentagon tarafından Perşembe günü satış onayına ilişkin yapılan açıklamada söz konusu satışın Kuveyt’in “bölgesel kötü niyetli aktörlere karşı kendisini savunmasına ve ABD güçleri ve diğer Körfez ülkeleri tarafından işletilen sistemlerle birlikte çalışabilirliği geliştirmesine” yardımcı olacağı kaydedildi.

NASAMS Hava Savunma Sistemi

NASAMS Hava Savunma Sistemi bataryası, her biri koruyucu kutuların içinde altı adede kadar ateşe hazır füze taşıyan üç adet çoklu füze rampası (LCHR) içerir. NASAMS Çok Namlulu Roket Fırlatıcısının (Multi-Missile Launcher) amacı, hepsi yalıtımlı tüplerin içinde aynı fırlatma rayına monte edilmiş farklı özelliklere sahip füzeleri taşımak, nişan almak ve ateşlemektir. NASAMS fırlatıcısı 6 adede kadar AIM-120 AMRAAM füzesi taşır ve telsiz / kablolu iletişim aracılığıyla FDC (Atış Dağıtım Merkezi) komuta merkezine bağlanmaktadır.

 

AIM-120 AMRAAM ve AIM-9X Sidewinder füzeleri

NASAMS füzesi uçakları, helikopterleri, seyir füzelerini ve İHA’ları engelleyebilme yeteneğine sahiptir. Sistem tarafından kullanılan karadan havaya füze AIM-120 AMRAAM füzesidir, ancak sistem aynı zamanda AIM-9X Sidewinder, Geliştirilmiş Sea Sparrow Füzesi (ESSM) ve yerli füzeleri de fırlatabilme yeteneğine sahiptir.

Kaynak: DefenceTürk

Kuveyt’e NASAMS hava savunma sistemi tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum