Polonya’nın sipariş ettiği AW101 Helikopterleri’nin teslimatları başladı

Polonya’nın sipariş ettiği AW101 Helikopterleri’nin teslimatları başladı.

Polonya’nın kuvvetlerini NATO sistemleri ile modernize etme amacıyla sipariş ettiği AW101 Helikopterleri’nin teslimatları başladı. Bu bağlamda Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, Polonya Donanması için sipariş edilen 4 adet AW101 Helikopterinden ilkinin şu anda Polonya’ya doğru yola çıktığını duyurdu. Bakan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Denizaltısavar AW101 Helikopterleri’nin teslimatlarına başlandı. İlk Helikopter şimdiden Polonya yolunda!” dedi.

 

4 adet AW101 Helikopteri’nin tedariki için 373 milyon euro tutarındaki sözleşme Nisan 2019’da imzalanmıştı. İtalya merkezli Leonardo tarafından geliştirilen AW101’ler Polonya’nın envanterinde bulunan Mi-14 Helikopterleri’nin yerini alacak. Sözleşme, tıbbi ekipman, eğitim ve lojistik paketi ile birlikte 4 helikopterin teslimatını kapsıyor. Bunlara ek olarak helikopter bileşenlerinin büyük bir kısmı, Polonya’daki Polonya PZL Świdnik fabrikasında üretildi.

Programa göre AW101’ler, hizmete girmeden önce PZL Świdnik havacılık fabrikasında bir dizi teste tabi tutulacak. Testlerin başarıyla sonuçlanması durumunda AW101 Helikopterleri’nin Darłowo’daki 44. Deniz Havacılık Üssü’ne konuşlandırılması planlanıyor. Ayrıca depo, sosyal bölüm, havaalanı servisinin teknik güvenliği için bir bina ve yeni park alanları ile birlikte altı hangar inşa edildi. Bir eğitim binasının inşaatı ise devam ediyor.AW101 helikopteriAW101 helikopterinin ilk uçuşu Leonardo, Polonya Donanmasının ilk AW101 Helikopteri’nin Temmuz 2021’de şirketin Yeovil’de bulunan sahasında ilk uçuşunu gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Uçuş, ana gövde sistemlerinin yanı sıra kontrol sistemi ve helikopterin hız aralığını izlemek için yapılmıştı. Aynı zamanda helikoptere özel görev ekipmanları takıldığında farklı testler de icra edilmişti. Polonya Deniz Havacılığı Tugayı için AW101, SAR modlu otopilot, veri iletim sistemi, taktik navigasyon sistemi ve koruma ve savunma sistemleri (pasif ve aktif) dahil olmak üzere en modern görev sistemleriyle donatılacak. Ek olarak AW101, bir taktik telsiz, keşif radarı, bir gözlem sistemi ve bir S-mod transponder ile donatılacak. Ayrıca helikopterlerde 12.7 mm makineli tüfek bulunacak.

Kaynak: DefenceTürk

Polonya’nın sipariş ettiği AW101 Helikopterleri’nin teslimatları başladı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum