KF41 Lynx zırhlı muharebe aracı Yunan Ordusuna tanıtıldı

KF41 Lynx zırhlı muharebe aracı, Yunanistan’da test edilecek.

Almanya merkezli Rheinmetall tarafından üretilen KF41 Lynx zırhlı muharebe aracı (ZMA), Bulgaristan-Yunanistan sınırında görüntülenmişti. Bu bağlamda ZMA’nın Yunanistan’da testlere tabi tutulacağı ifade edilmişti. 2022 yılının Nisan ayında Yunanistan Genelkurmayı, KF41 Lynx ZMA ile ilgilendiklerini duyurmuştu.

Yapılan açıklamada ise

“20 Mayıs 2022 Cuma günü RHEINMETALL firması temsilcileri tarafından Yunan Ordusu Genelkurmay Başkanlığı personeline KF41 LYNX Piyade Muharebe Aracı ile ilgili sunum yapıldı.” 

ifadelerine yer verilmişti.

(Görsel: @DoxaStathis)

21 Temmuz 2022 tarihinde ise KF41 Lynx, Attika’da Yunan Ordusuna tekrar sunuldu. Bu bağlamda akşam saatlerinde gece sürüş ve gözlem ile sessiz mod sürüşünün gösterimi yapıldı. 22 Temmuz 2022 tarihinde ise test pistinde dinamik bir sunumun yapılacağı aktarıldı.

Army Recognition tarafından aktarıldığı üzere Rheinmetall, Yunan ordusuna toplam 170 adet KF41 Lynx ZMA ve 200 adet Marder 1A3 tedarik etmeyi planlamıştı. Ayrıca bu teklife ek olarak Rheinmetall’in Yunan Leopard tanklarını da modernize etmeye yönelik teklifte bulunduğu aktarılmıştı. Yeni ZMA’ların satın alınmasına yönelik  teklife paralel olarak Rheinmetall, Yunanistan’da bir dizi endüstriyel yatırım yapmayı da teklif etmişti.

Yunanistan’a yönelik kredi yoluyla finansman sağlanmasını da içeren teklif sayesinde Yunanistan, know-how ve yerli katma değer transferine de sahip olacak. DefenceReview tarafından aktarıldığı üzere, sıfırdan inşa edilmesi planlanan tesislerde, Yunan Ordusu için kamyon ve bir dizi araç imalatı da yapılabilecek.

KF41 Lynx ZMA

Geleceğin savaş alanları göz önünde bulundurularak geliştirilen Lynx, sınıfındaki diğer araçlarla kıyaslandığında 44 ton gibi devasa bir ağırlık ile öne çıkmaktadır. Bu da onun zırh korumasını neredeyse tankların düzeyine getirmektedir. Zırhı ağırlaştırmanın en önemli sebeplerinden biri aracın düşmanda bulunan aynı tip araçlara karşı korumasını artırıp onlara üstünlük sağlamaktır çünkü gelecekte ZMA’lar arasındaki çatışmaların daha sık olacağı öngörülmektedir.

Bu yaklaşım 2. Dünya Savaşı sırasında kullanılan “Ağır Kruvazör” tipi gemilerde de görülebilir, ortalama kruvazörlere kıyasla daha ağır bir zırha sahip olan bu gemiler bazen “Kruvazör Avcısı” olarak da anılmıştır. Daha ağır zırha ek olarak Lynx, Aktif Koruma Sistemi ve Patlayıcılı Reaktif Zırh (ERA) ile donatılabilir.

Bu kadar ağırlığa rağmen 1140 beygir gücünde bir motor kullanıldığından Lynx hareket kabiliyetinden bir şey kaybetmemektedir. Artırılmış durumsal farkındalık sağladığından ve insansızlaştırmaya müsait olduğu için ABD ordusunun Bradley’leri değiştirmek için başlattığı NGCV (Yeni Nesil Muharebe Aracı) programının adaylarından biri olmuştur.

Muharebe için özel tasarlanmış olan Lynx, tasarım felsefesine uygun şekilde 35mm Wotan gibi yüksek ateş gücüne sahip silah sistemleri ve SPIKE LR tanksavar füzesi ile donatılabilmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

KF41 Lynx zırhlı muharebe aracı Yunan Ordusuna tanıtıldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum