Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezi (HSTEM) faaliyete geçti.
Hava ve Füze Savunma Projelerinin geliştirme ve seri üretim dönemlerindeki sistem/alt sistem üretim, entegrasyon, test ve doğrulama faaliyetlerinin etkin bir şekilde yapılabilmesine yönelik çeşitli gelişmiş altyapılardan oluşan Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezi (HSTEM) faaliyete geçti. ASELSAN Temelli Başkent Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) arazisinde yer alan bu tesiste aşağıdaki büyük altyapılar yer alıyor.
Sistem Üretim ve Entegrasyon Binası (SÜEB)
Yaklaşık 12.000m2 kapalı alana sahip bu binada Hava ve Füze Savunma Projelerinin seri üretim ihtiyaçları karşılanacak.
Test Kontrol Merkezi (TKM)
Tüm test faaliyetlerinin planlanması, koordinasyonu, uzaktan kontrolü, testler sırasında/sonrasında elde edilen verilerin kayıt, analiz ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılacak.
Kapalı Atış Poligonu (KAP)
Geliştirilmekte olan silah ve mühimmat sistemlerinin atışlı test ve doğrulama faaliyetlerinde kullanılacak. 35-40mm kalibreye kadar silahlar ile atış yapılabilecek ve yaklaşık 200m atış mesafesini destekleyecektir.
Sistem Test, Ayar Kalibrasyon Altyapısı (SAKA) ve Test Kulesi (TK)
Sistemler üzerindeki radar ve elektro-optik algılayıcıların fonksiyonel testleri, görüş/algılama hatlarının (nişan hattı) hassas olarak kendi içerisinde ve sonrasında nişan hattı ile atış hattının (namlu hattı) hassas olarak çakıştırılmasına yönelik ayar ve kalibrasyon faaliyetlerinde kullanılacak.
Test Parkurları (TP)
Sistemlerin dinamik koşullar altında performanslarının ölçülmesi ve iyileştirilmesi için askeri standartlar ile tanımlanan özel test parkurları (“Sekiz”, “Stabilizasyon”, Sabit/Hareketli Rampa..vb) yer alacak.
ROBOSİM Açık Alan Test Altyapısı
Hava Savunma Sistemlerinin zorlayıcı senaryolar altında test, doğrulamaları ve ekinlik gösterimi amaçlı kullanılacaktır.
ROBOSİM, Hava ve Füze Savunma Sistemlerin gerçek hayatta karşılaşabileceği hedeflerin yanca ve yükseliş açısal hareketlerini de içerecek şekilde açık alanda benzetimi amaçlı kullanılacak. Bu altyapıda kablo-robot teknolojisi kullanılarak içerisine elektro-optik ve radar hedef simülatörleri yerleştirilen kabinlere yanca ve yükseliş ekseninde hareket yeteneği kazandırildi. Bu sayede tekli/çoklu hedefler içeren zorlayıcı angajman senaryolarının açık alanda benzetimi mümkün olacak. ROBOSİM altyapısıyla sistemlerin zorlayıcı hedef tespit, takip gibi performans testleri ve etkinlik doğrulamaları kontrollü, tekrarlanabilir ve güvenilir bir test ortamında yapılabilecek.
ROBOSİM altyapısının dünyada bir örneği bulunmuyor. Çok zorlayıcı teknik özellikler (hassas pozisyonlama doğruluğu, hız, ivme vb.) gerektiren ROBOSİM, çok sayıda yazılım ve donanım bileşeni içeriyor ve tüm bileşenler milli olarak geliştirildi
Elektro-Mekanik Sistemler
Elektromekanik yapıyla bütünleşik olan inşaat/kule/temel yapısı, özel olarak tasarlandı ve projelendirildi. Yaklaşık 75m yüksekliğinde kulelerin tepe noktasında tüm operasyonel ve rüzgâr yükleri altında sadece birkaç cm. sapma değeri elde ediliyor. Sıra dışı inşaat ve kule yapısının projeye uygun bir şekilde sahada kurulumu, test ve doğrulaması tamamlandı.
ROBOSİM’de tüm test faaliyetlerinin planlanması, koordinasyonu, çok sayıdaki alt sistemin senaryoya uygun olarak gerçek zamanlı uzaktan kontrolü, testler sırasında/sonrasında elde edilen verilerin kayıt, analiz ve değerlendirilmesi amacıyla özel bir yazılım kullanılıyor. ASELSAN bünyesine geliştirilen bu yazılımının SEL (Sistem Entegrasyon Laboratuvarı) ortamında geliştirilmesi, test ve doğrulamaları başarıyla tamamlandı.
Kaynak: DefenceTürk
Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezi faaliyete geçti Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz