Rheinmetall’den 130mm topa sahip yeni nesil tank tasarımı: KF-51 Panther

Rheinmetall, Paris’te düzenlenen EUROSATORY Fuarında yeni 130mm tankı KF-51’i tanıttı.

Almanya merkezli Rheinmetall, savunma sektörünün en büyük fuarlarından biri olan ve Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen EUROSATORY 2022 fuarında yeni 130mm topa sahip tankı KF-51 Panther’i tanıttı. Rheinmetall tarafından aktarılan bilgilere göre KF-51’in tüm silah sistemleri, tamamen dijitalleştirilmiş NATO Genel Araç Mimarisi (NGVA) ile komutan, nişancı ve atış kontrol bilgisayarına bağlanıyor. Bu durum ise tankın saldırı ve savunma kabiliyetlerini artırmakta. Bu kapsamda Rheinmetall, sistemin gelecekte yapay zeka tarafından da destekleneceğini belirtmekte.

Silah SistemleriYeni nesil 130 mm mühimmat

Ana silah olarak 130mm Rheinmetall Future Gun System kullanan KF51 Panther, mevcut ve öngörülebilir tüm mekanize hedeflere karşı üstün ateş gücü sunuyor. Ek olarak uzun menzilli saldırılar ve birden fazla hedefe karşı konsantre ateş gücü sağlamak için başka silah seçenekleri de mevcut. Rheinmetall Future Gun System (FGS), 130 mm yivsiz bir topa ve tam otomatik bir mühimmat yükleme sistemine sahip.

Bu bağlamda otomatik yükleyici, 20 adet mühimmat kapasitesine sahip. Mevcut 120mm top sistemleriyle karşılaştırıldığında FGS, uzak mesafe atışlarında yüzde ellinin üzerinde daha başarılı atışlar sunmaktadır. Ek olarak FGS, kinetik enerjili mühimmatlara ek olarak parçacıklı mühimmat ateşleme yeteneğine de sahiptir.

Sistem ayrıca bir adet uzaktan komutalı 12.7 mm eş eksenli makineli tüfeğe sahip. Rheinmetall tarafından aktarıldığı üzere uzaktan komutalı silah sistemi, drone ve yakın savunma için tanka esneklik sağlamakta. KF-51 ayrıca üzerinde HERO 120 dolanan mühimmat bulundurmakta. Bu sayede KF-51 görüş hattının ötesindeki hedeflere de saldırma yeteneğine sahiptir.

 Koruma Sistemleri

Panther, aktif, reaktif ve pasif koruma teknolojilerini bir araya getiren tam entegre, kapsamlı, ağırlığı optimize edilmiş koruma konseptine sahiptir. Rheinmetall tarafından geliştirilen Üst Saldırı Koruma Sistemi (Top Attack Protection System/TAPS) ise yukarıdan gelen tehditleri savuştururken tank üzerinde bulunan sis/gizleyici sistemleri ise KF51’i düşman gözleminden gizlemektedir. Ayrıca, dijital NGVA mimarisi, düşman ateşini algılamak için ek sensörlerin entegrasyonunu da sağlamaktadır. Atış öncesi algılama özelliği sayesinde KF-51 Panther, tehditleri erken bir aşamada tanıyabilmekte ve etkisiz hale getirebilmektedir. Bu kapsamda KF-51 siber tehditlere karşı da korumalıdır.

İletişim Sistemleri

KF51 Panther, yenilikçi bir işletim konseptine sahip. Temel olarak üç kişilik bir mürettebat için tasarlanan tank, (kuledeki komutan, nişancı ve sürücü) ihtiyaç halinde bir silah veya alt sistem uzmanı gibi komuta personeli için de ek yere sahip. NGVA standartlarına uygun olarak tasarlanan tankın tamamen dijital mimarisi, sensörlerin ve efektörlerin hem platform içinde hem de ağ bağlantılı sisteme sorunsuz entegrasyonunu sağlar. Sensörlerin ve silahların çalışması, mürettebat üyeleri arasında anında aktarılabilmekte.

Durumsal Farkındalık

Panoramik SEOSS optik sensör ve EMES nişan alma cihazı sayesinde, komutan ve nişancı hem gündüz hem de gece birbirinden bağımsız olarak hedefleri gözlemleyebilir ve angajman yapabilir. Ek olarak tank üzerinde stabilize bir gün ışığı ve entegre lazer telemetre ile kızılötesi optik de mevcuttur. Bu bağlamda Panther’in içerisinde bulunan ekran aracılığıyla mürettebat, aracın çevresini kolayca görebilmektedir.

Mobilite

KF51 Panther, Leopard 2’nin hareketlilik konseptini temel alıyor. 59 ton olan sistem, yüksek hareket kabiliyeti sağlıyor. Bu bağlamda tank, 500 km menzile sahip.

Kaynak: DefenceTürk

Rheinmetall’den 130mm topa sahip yeni nesil tank tasarımı: KF-51 Panther Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum