ASELSAN, F-16 ÖZGÜR modernizasyonunda ilk teslimatları gerçekleştirdi

ASELSAN’ın 2022 yılı faaliyet raporu yayımlandı. Bu kapsamda raporda Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın en önemli taarruz unsurlarından olan F-16 uçaklarının Blok-30 versiyonunun milli aviyonik sistemlerle modernizasyonunu amaçlayan Savunma Sanayii Başkanlığınca yürütülen ÖZGÜR projesi kapsamında seri üretim sözleşmesinin TUSAŞ ile imzalandığı ve seri cihaz üretimine hızla başlanarak ilk teslimatların gerçekleştirildiği aktarıldı.

F-16 ÖZGÜR modernizasyonunda seri üretim aşamasına geçilmişti

Savunmatr tarafından aktarıldığı üzere 9. Hava ve Aviyonik Sistemleri Semineri’nde konuşan Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, F-16 ÖZGÜR modernizasyon projesi kapsamında seri üretim aşamasına geçildiğini açıklamıştı. Can, “İlk uçak üzerindeki ÖZGÜR modernizasyonu tamamlandı, diğer uçaklar üzerindeki seri modernizasyon başladı.” ifadelerinde bulunmuştu.

Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 Block 30 savaş uçaklarının aviyonik modernizasyonunu kapsayan (IFF Sistemi, Görev Bilgisayarı, Renkli Çok İşlevli Gösterge…)  ÖZGÜR projesinde aynı zamanda ASELSAN tarafından geliştirilen MURAD AESA radarının öncelikli Özgür projesi kapsamında modernize edilecek olan F-16 Block 30 savaş uçaklarında kullanılması planlanıyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Makine Teknolojileri Kulübü’nün düzenlediği 10. Savunma Sanayii Günleri’nde yaptığı sunumda Savunma Sanayii Başkanlığı Elektronik Harp ve Radar Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Akyol, Defense Here tarafından paylaşılan sunumda MURAD Uçak/İHA AESA Radarı entegrasyon ve deneme aşamasına geçtiğini açıklamıştı.

Özgür Projesi, F-16 Block 40 ve 50’ye uygulanabilecek

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 10 Ağustos 2022 günü, Haber Global kanalında yayınlanan “Kayıt Altında Özel” programına konuk olmuştu. Program sunucusu Saynur Tezel’in savunma sanayiine yönelik sorularını cevaplayan Demir, F-16 Özgür projesi hakkında birkaç yeni bilgiye de değinmişti.

Bu kapsamda Demir şu ifadeleri kullanmıştı,

“F-16 modernizasyonunu kesinlikle kendimiz yaparız. Hem de çok iyisini yaparız. İlaveten de tamamen milli sistemlerle donatılmış görev bilgisayarı ve diğer unsurları aviyonikleri tamamen yerli sistem olarak devreye konabilir. Block 30’larda Özgür Projemizle bu bir yere getirildi. Block 40 ve 50’lerde uygulanacak duruma geliyor. O konuda hiçbir tereddüdümüz yok.”

Kaynak: DefenceTürk

ASELSAN, F-16 ÖZGÜR modernizasyonunda ilk teslimatları gerçekleştirdi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum