Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
MKE, TÜBİTAK SAGE ve Koç Savunma işbirliğinde geliştirilen Havadan Bırakılan Güdümlü Deniz Mayını; Hava Kuvvetleri’ne çok az sayıda ülkenin sahip olduğu havadan taarruzi mayınlama kabiliyetini kazandıracak. Taarruzi Deniz Mayını İstanbul’da düzenlenen IDEF’23’te sergilenecek.
Mk-84 formuna sahip ve parçacık tesirli harp başlığı yerine plastik patlayıcı taşıyan Taarruzi Deniz Mayını, Kanatlı Güdüm Kiti aracılığıyla belirlenen varış noktasına GPS/INS güdümünde ilerliyor. Suya indikten sonra mayın suda bekliyor ve Akustik+Basınç+Manyetik sensörlerle bir gemi veya denizaltı yaklaştığında suyun altında infilak ediyor.
Kanatlı Güdüm Kiti’nin sağladığı uzun süzülme menzili sayesinde sistem, 70 km’ye kadar taarruzi mayınlama imkanı sağlıyor. 70 km, gemiye ve karaya konuşlu birçok orta menzilli hava savunma füzesinin (ESSM, Buk…) menzilinin dışında kalması açısından platformların güvenli bir şekilde mayınlama yapmasına imkan tanıyacak bir mesafedir.
Savaş uçakları ve yeterli faydalı yük taşıyabilen SİHA’lar bu mayını kullanabilecek platformlar arasında yer alıyor. Mk-84 genel maksat bombasıyla oldukça benzer arayüzü ve sebebiyle KIZILELMA ve ANKA-3 gibi platformlar da potansiyel olarak bu sistemi kullanabilir. Savaş uçakları ve SİHA/MİUS’lar dışında gelecekte kullanıma alınması planlanan jet motorlu deniz karakol uçakları da yüksek faydalı yük kapasiteleriyle etkin bir şekilde mayınlamada kullanılabilir.
Geleneksel mayınlamada gemiler risk altına girmekteyken havadan sualtı bombalarının bırakılması günümüz şartlarında düşük bir isabet oranına sahiptir. Benzer sistemler (Örn. ABD tarafından kullanılan Quickstrike ailesi) GPS/INS güdüm kiti sayesinde hem daha güvenli mesafelerden hem de yüksek hassasiyetle mayınlama imkanı sağlıyor. Özellikle Adalar Denizi gibi dar geçişlerin olduğu yerlere ve limanlara düşmanın manevrasını kısıtlayacak mayınlamalar yapılabilir.
Kaynak: DefenceTürk
MKE taarruzi deniz mayını ile havadan hassas mayınlama! Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz