NARVAL 1006 otonom su altı planörü SAHA EXPO’da!

Sonitus Mühendislik, NARVAL 1006 otonom su altı planörünü ilk kez SAHA EXPO 2022’de görücüye çıktı.

Sonitus Mühendislik tarafında geliştirilen NARVAL 1006 otonom su altı planörü SAHA EXPO 2022 fuarında sergilendi.  NARVAL 1006, su altında çalışan ve herhangi bir tahrik sistemi bulunmayan su altı planörüdür. Bu bağlamda düşük maliyeti, sessizliği ve çoklu kullanım imkanı sayesinde özellikle Ege ve Karadeniz’de yeni sualtı keşif kabiliyetleri sunabilir. Çin ve ABD gibi ülkeler okyanus bölgelerinde keşif ve haritalama faaliyetleri için de sıklıkla sualtı planörlerini kullanmaktadır. Türkiye’de de haritalama işlevi sayesinde denizaltılarımız için durumsal farkındalık açısından katkı sunacaktır.

Sistem, su altındaki hareketini ağırlık merkezinin konumundaki değişikliklerle sağlıyor. Bu bağlamda sinüs dalgası gibi hareket eden su altı planörü bu sayede istediği rotada hareket edebilmektedir. Ayrıca tahrik sisteminin yer almaması akustik gürültünün de önüne geçmektedir. NARVAL 1006 ile suyun altındayken haberleşilemezken anten pozisyonu denen kuyruğun suyun yüzeyindeki durumunda haberleşme ve veri akışı sağlanmaktadır. Ön tarafında yer alan sensör grubuysa değişik alternatiflere de imkan sunduğundan sistem modüler bir yapıya sahip. Bu bağlamda NARVAL 1006 gereksinimlere göre daha uzun batarya ömrü veya farklı sensörlerle konfigüre edilebilecek. Ve bu sayede sahip olduğu keşif, gözlem, haritalama, istihbarat, savunma, araştırma gibi birçok görevi de gerçekleştirebilecektir.

NARVAL 1006 su altı planörünün derinlik irtifası 1000 metreyken suyun altında 6 ay boyunca görev yapabilmektedir. Defence Turk tarafından edinilen bilgilere göre 1 yıldan daha uzun bir süredir üzerinde çalışılmakta olan NARVAL 1006 su altı planörünün deniz testleri devam etmekteyken Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile görüşmeleri de devam etmekte. Sistemin pervaneli modelleri de düşünülmekteyken su altı planörü ailesi oluşturulması ve torpido modellerinin de eklenmesi şirketin gündeminde. Ayrıca Defence Turk tarafından edinilen diğer bir bilgiye göre de sürü konseptiyle ilgili çalışmalar devam etmekte.

Teknik Özellikler

Boyu

2.7 metre

Gövde çapı

240 mm

Ağırlık

60 – 75 kilogram

Seyir hızı

0.50 m/s

Kanat açıklığı

1 metre

Derinlik irtifası

1000+ metre

Görev süresi

6 ay

Navigasyon

GPS, Basınç sensörü, Altimetre, Cayro

Kaynak: DefenceTürk

NARVAL 1006 otonom su altı planörü SAHA EXPO’da! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum