Yunanistan’dan 90 adet M1117 Guardian zırhlı araç tedariki

Yunanistan, ABD’den 90 adet M1117 Guardian zırhlı aracı daha tedarik etti.

Greek City Times tarafından aktarıldığı üzere Yunan Ordusu, 90 adet daha M1117 Guardian zırhlı muharebe aracı teslim aldı. Bu bağlamda teslimatlar Selanik üzerinden yapıldı. Ek olarak Greek City Times, M1117’nin tedarikinin alınmasının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini, şimdiye kadar aynı tipte 354 aracın teslim alındığını aktardı.

ABD’den tedarik edilen bu araçlar Excess Defense Articles kapsamında tedarik edilmekte. Excess Defence Articles ABD tarafından yürütülmekte olup ihtiyaç fazlası savunma ekipmanlarının yabancı hükümetlere veya uluslararası kuruluşlara aktarılmasını kapsamakta. Bu bağlamda ürünler, indirimli bir fiyatla satılmakta veya hibe edilmekte. Army Recognition tarafından aktarıldığı üzere program kapsamında ABD’nin ücretsiz olarak 1.200 zırhlı muharebe aracını elden çıkarması bekleniyor.

Yunan Silahlı Kuvvetleri, araçları neredeyse sadece nakliye masraflarına teslim almakta. Hatta ilk araçların Avrupa’da bulunan bir depodan geldiği göz önünde bulundurulduğunda nakliye maliyetlerinin Herlong California’daki Sierra Ordu Deposu’ndan gönderilmesi gereken geri kalan araçlardan çok daha düşük olduğu anlamına geliyor.

 M1117 Guardian

M1117 Guardian, Amerikan merkezli Textron Marine&Land Systems tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. 14 tonluk araç, aslen Amerikan askeri polisi için geliştirilmiş Vietnam savaşına dayanan ünlü Komando zırhlı personel taşıyıcısının geliştirilmiş halidir. Bu kapsamda 2000’li yıllarda araçlar, ABD Ordusu tarafından HMMWV’ler yerine Irak ve Afganistan’daki muharebe operasyonlarında kullanılmak üzere bir tür “hafif Ersatz MRAP” olarak satın alındı.

ABD Ordusu toplamda 2.058 adet artı M1117’ye dayalı 844 adet M1200 satın aldı. Bugüne kadar, yedekli M1117’lerin ana kısmı depoya aktarıldı. Seramik kompozit malzemeden dış modüler genişletilebilir zırh sistemi, mürettebat, mühimmat, yakıt tankları ve depolama alanlarına karşı balistik koruma sağlar. Dört kişilik bir mürettebata sahip olan araç, 40 mm otomatik bombaatar ve .50 kalibrelik bir makineli tüfek (M2/M48) bulunan tek kişilik, stabilize edilmemiş, taretli bir birincil silah istasyonuna sahiptir.

Kaynak: DefenceTürk

Yunanistan’dan 90 adet M1117 Guardian zırhlı araç tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum