Çin, eski savaş uçaklarını kamikaze sistemlere dönüştürüyor

Çin, kademeli olarak rafa kaldırılan J-6 ve J-7 savaş uçaklarından bazılarını kamikaze sistemlere dönüştürecek.

Interest Engineering tarafından yapılan habere göre Çin, Sovyet MiG-19 ve 21 savaş uçaklarından geliştirdiği J-6 ve J-7 savaş uçaklarından bazılarını kamikaze sistemlere dönüştürmek için bir program başlattı. Habere göre bahse konu bu kamikaze sistemler, olası bir savaş durumunda Çin saldırısının başlangıcı olarak Tayvan’ın hava savunmasını alt etmek için kullanılabilecek.

Bu bağlamda J-7 savaş uçağı, kolaylıkla mürettebatsız bir hava aracına dönüştürülebilmekte. Hatta J-6’ların dönüşümünün çoktan başlamış olabileceği iddia edilmekte. Bazı uzmanlar, 2021’de Tayvan hava sahasına yakın Çin tatbikatları sırasında 4 adet J-7’nin bir grup daha modern olan J-16 savaş uçağına katıldığına dikkat çekmekte. Bu durumun Tayvanlıların bile “büyükbaba jeti” olarak görmezden geldiği yaşlanan bir uçak için alışılmadık bir şey olduğu belirtilmekte.

J-6 ve J-7

J-6 ve J-7 savaş uçakları, 1950 ve 1960 yılları arasında geliştirilen Sovyet yapımı MiG-19 ve MiG-21 uçaklarının Çin tarafından geliştirilen varyantlarıdır. Çin, MiG-21 savaş uçağı ile eşdeğer J-7’den 2013 yılına kadar 54 varyantta 2.400’den fazla üretmiştir. Bununla birlikte Pakistan ve İran hava kuvvetlerinin J-7 savaş uçağının ihraç versiyonu olan F-7 savaş uçağını aktif olarak kullandığı bilinmektedir.

Ayrıca Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün yıllık askeri varlıklar ve savunma ekonomisi raporuna göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri (PLAAF) yaklaşık 300 adet J-7 savaş uçağına sahiptir. Bununla birlikte, Çin’in artık Rus yapımı Su-30 gibi 4. ve 5. nesil avcı uçakları ve Çin yapımı J-16 ve J-20 hayalet avcı uçaklarını geliştirdiği göz önüne alındığında, 3.nesil J-7’lere ihtiyacının kalmadığı görülmektedir.

Bu bağlamda eski savaş uçaklarını insansız araçlara dönüştürmek uygun maliyetli bir çözümdür. Öte yandan, Çin bu savaş uçaklarının bazılarını yedek parça elde etmek için kullanmaktadır. Ancak J-7 gibi sorun yaratan bir tasarıma sahip uçaklar çok fazla bakım gerektirmekte ve idame giderlerini arttırmaktadır.

Kaynak: DefenceTürk

Çin, eski savaş uçaklarını kamikaze sistemlere dönüştürüyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum