Polonya’nın ilk FA-50GF uçağının testleri tamamlandı

Polonya’nın Güney Kore’den tedarik ettiği FA-50GF hafif taarruz ve eğitim uçağının testleri başarıyla tamamlandı.

Polonya, Güney Kore’den tedarik ettiği FA-50GF uçağının ilkinin testlerini başarıyla tamamladı. İlgili gelişmeyi Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak resmi Twitter hesabından duyurdu. Testlerin başarıyla gerçekleşmesiyle birlikte en yakın zamanda uçağın Polonya Ordusu’na teslim edilmesi planlanıyor.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“FA-50 testleri başarıyla tamamlandı. Polonyalı ve Koreli pilotlar, Polonya hava sahasında uçuş gerçekleştirdi. 2022 yılında sipariş edilen, gelişmiş görüntüleme ve kontrol sistemleri, modern aviyonik ve atış kontrol radarı ile donatılmış yeni FA-50 savaş uçağının Polonya Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmesinden önceki son adım. Uçaklar bu yılın Temmuz ayında Polonya’ya teslim edilmişti. Polonyalı ve yabancı savunma şirketleri tarafından sunulan çözümleri kullanarak Polonya Ordusu’nu sürekli olarak güçlendiriyoruz.” 

Polonya’nın ilk 2 adet FA-50 uçağı takvimi

Polonya’nın Güney Kore’den tedarik ettiği FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağının ilki Temmuz başında Polonya’nın başkenti Varşova’ya ulaşmıştı. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak yaptığı açıklamada, “Polonya Ordusu için ilk iki FA/50 uçağı şimdiden Polonya’da! Sovyet sonrası teçhizatın yerini alan Güney Kore’den sipariş edilen hafif savaş uçakları, Hava Kuvvetlerinin potansiyelini güçlendirecek” demişti.

FA-50 uçağını taşıyan uçak, 8 Temmuz’da Güney Kore’den havalanmış ve Japonya üzerinden Kanada’ya ulaşmıştı. Uçak, Kanada’nın Vancouver kentinde mola verdikten sonra Atlas Okyanusu üzerinden Polonya’ya doğru yola çıkmıştı. 10 Temmuz itibariyle uçak Polonya’nın başkenti Varşova’ya ulaşmıştı. Demonte edilen makineler nihai varış noktaları olan Mińsk Mazowiecki’deki 23. Taktik Hava Üssü’ne konuşlandırılacak.

Bunlara ek olarak Haziran ayının sonunda ilk Leh pilotların Güney Kore’de ilk eğitimleri tamamlanmıştı. Yapılan eğitimlerde, FA-50 savaş uçağının kullanımı, hava muharebesi ve önleme gibi alanlarda eğitimleri gerçekleştirilmişti.

Polonya’ya teslim edilen FA-50 hafif taarruz ve eğitim uçağı Görsel: Defence24

Tedarik edilen 2. FA-50’nin, Korean Aerospace Industries (KAI) tarafından bu yılın Ağustos ayında Polonya’ya teslim edilmesi planlanıyor. Teslim edilecek ilk iki uçağın lansmanı, Ağustos ayında Polonya’nın Radom kentinde yapılması planlanan hava gösterisinde yapılacak. İlk uçaklar, eskiden MiG-29 uçaklarının konuşlandığı Mińsk Mazowiecki’deki 23. Taktik Hava Üssü’ne konuşlandırılacak.

Güney Kore ve Polonya, FA-50 uçağı tedariki için 16 Eylül 2022’de anlaşma sağlamıştı. Anlaşmaya göre Polonya, toplamda 48 adet FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağı tedarik edecek. İki ülkenin tedarik anlaşmasının toplam tutarı ise 3 milyar dolar. Tedarik edilen uçakların 2028 yılına kadar Polonya’ya teslim edilmesi planlanıyor. İlk 12 uçak ve yedek malzemelerin ise 2025’e kadar Polonya’ya teslimatı planlanıyor.

Kaynak: DefenceTürk

Polonya’nın ilk FA-50GF uçağının testleri tamamlandı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum