TSK’ya ait iki A400M Vatiye Hava Üssü’ne uçtu

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait iki adet A400M nakliye uçağı Vatiye Hava Üssü’ne uçuş gerçekleştirdi.

Libya’da BM nezdinde tanınan ve meşru hükumet olan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH)’ne bağlı güçler 18 Mayıs 2020’de Vatiye Hava Üssünü, Halife Hafter’e bağlı güçlerden temizleyerek tekrar kontrol altına almıştı. Daha sonraki süreçte Trablus ekseninin tamamında UMH güçlerinin hakimiyeti sağlamasıyla bölgeye Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan uçuşlar artmıştı.

Özellikle Vatiye Hava Üssünün ele geçirilmesi sonrasında Türkiye ve Libya arasında askerî nakliye uçakları ile bir hava köprüsü oluşturuldu. Temmuz 2020 itibariyle TSK’ya ait nakliye uçakları doğrudan Vatiye Hava Üssüne uçuş gerçekleştirmeye başladı. Bu süreçte TSK’ya ait C-130E ve A400M nakliye uçakları Vatiye Hava Üssüne ve Misrata’ya uçuş gerçekleştirdi.

6 Nisan 2022’de Vatiye Hava Üssü’ne uçuş gerçekleştiren A400M nakliye uçağı

Son olarak 6 Nisan 2022 gününde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait iki adet A400M nakliye uçağı Libya’ya uçuş gerçekleştirdi. Bahse konu uçakların ikisi de Ankara’dan havalandıktan sonra Vatiye Hava Üssü’ne uçuş yaptı. A400M nakliye uçakları daha sonra gün içerisinde Vatiye Hava Üssü’nden Ankara’ya dönüş yaptı.

TSK tarafından Libya’ya gerçekleştirilen nakliye uçağı ile sevkiyatlarda envanterdeki en fazla yük taşıma kapasitesine sahip A400M nakliye uçakları da bu süreçte aktif olarak kullanılıyor. Bu bağlamda Temmuz 2020 içerisinde Türkiye’den Libya’ya ilk kez A400M nakliye uçakları ile uçuş gerçekleştirildi. A400M azami 37 ton yük taşırken hava köprüsünde görev alan Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki C-130 ise azami 20 ton yük taşıyabiliyor.

Türkiye ve Vatiye Hava Üssü

Çeşitli yerli ve yabancı kaynaklarca Türkiye’nin Vatiye üssüne birlik kaydıracağı ve hatta üsse F-16 savaş uçakları yerleştireceği belirtilmişti. 2. Dünya Savaşı’nda ABD tarafından inşa edilen Vatiye Hava Üssü boyutu ve konumu itibariyle kritik öneme sahip.

Rusya’nın bölgeye de-facto olarak yerleşmesi ile Libya yeni bir açmaza sürüklenmiş vaziyette. Hafter güçlerinin Vatiye’nin düşüşü ile başlayan geri çekilmesi durmuş durumda. Bölgede barış görüşmeleri ile ilgili söylentiler de dillendirilmişti. Ancak özellikle savaş uçaklarının konuşlandırılması dahil yoğun silahlanma bölgedeki durumun mevcudunu koruduğunu gösteriyor.

Bu kapsamda Libya’ya yapılan sevkiyatlar, Türkiye’nin, Trablus’un ve bölgedeki unsurlarının güvenliği birincil sebep olmak üzere bölgede daha fazla bayrak göstereceği ve belki de ateş destek faaliyetlerinde bulunacağının işareti olarak algılanıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 4 Temmuz 2020 tarihinde Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri tarafından kontrol altına alınan Vatiye Askerî Hava Üssüne MIM-23B Hawk hava savunma sistemleri konuşlandırmıştı.

Vatiye Hava Üssü

Hakimiyet-Savaşı-Defence-Turk-Libya-Dosyası-2

Kaynak: DefenceTürk

TSK’ya ait iki A400M Vatiye Hava Üssü’ne uçtu Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum