Kosova ve Sırbistan arasında gerginlik! KFOR açıklama yaptı!

Kosova’da yarın yürürlüğe girecek olan ülkeye girmek isteyen Sırbistan plakalı araçlara yönelik geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasına saatler kala tansiyon yükseldi. Ülkenin kuzeyinde yer alan ve Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitroviça’da siren sesleri yükseldi. Siren seslerinin yarın yürürlüğe girecek olan geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasını protesto etmek amacıyla kentteki Sırpları toplanmaya ve protestoya davet etmek için çalındığı ifade edildi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova’nın kuzeyinde yaşanan gerginlikten Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Sırbistan’ın Kosova Sorumlusu Petar Petkoviç’i sorumlu tuttu. Kosova’nın kuzeyindeki gerginliğin ardından açıklama yapan polis, “Tüm medyayı ve vatandaşları, durumu istikrarsızlaştırmaya ve panik oluşturmaya meyilli sahte haberlere kapılmamaya davet ediyor ve çağırıyoruz” dedi.

Kosova’da konuşlu bulunan NATO kuvveti KFOR gerilim üzerine açıklama yaptı

KFOR istikrarın tehlikeye girmesi halinde hazır olduklarını bildirdi. Yapılan açıklama şu şekilde;

“Kosova’nın kuzey belediyelerindeki genel toplum durumu gergin. NATO liderliğindeki KFOR misyonu durumu yakından izliyor ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1888 tarihli 1244 sayılı kararından gelen görevi uyarınca istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahale etmeye hazır. NATO liderliğindeki KFOR misyonumuz, tüm Kosova halkı için güvenli ve emniyetli bir ortam ve hareket özgürlüğü sağlamak için BM görevinin günlük olarak uygulanmasına tamamen odaklanmıştır. KFOR çevik bir duruş sergiliyor ve KFOR Komutanı, Kosova güvenlik örgütlerinin temsilcileri ve Sırp Genelkurmay Başkanı da dahil olmak üzere tüm ana muhataplarıyla temas halinde.

NATO ayrıca EI-1 tarafından kolaylaştırılan diyalog aracılığıyla Priştine ile Belgrad arasındaki normalleşme sürecini tam olarak desteklemeye devam ediyor ve tüm tarafları müzakerelere devam etmeye çağırıyor. Bunun devam etmesi önemli.

Bu, bölgesel barış ve güvenlik için kritik öneme sahiptir. İnsan haklarına ve demokratik değerlere tam saygı, hukukun üstünlüğü, iç reformlar ve iyi ilişkiler olmadan Balkanlar’da daha iyi bir gelecek için gerçek bir umut olmayacak. Yapıcı diyalog, bölgesel istikrarın anahtarıdır. KFOR, Kosova’da her zaman, BM yetkisine uygun olarak güvenli ve emniyetli bir ortam sağlamak için gerekli her türlü önlemi alacaktır.”

2021 yılında KFOR kapsamında Türkiye’nin 309 personeli görev yaptı. KFOR’un 2021 yılında toplam 3770 personeli bulunuyordu.

Bakan Çavuşoğlu’ndan sağduyu çağrısı

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan ve Kosova sınırındaki gerilim nedeniyle Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç ve Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla Schwarz ile bugün ayrı ayrı birer telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Bakan Çavuşoğlu muhataplarına, Türkiye’nin Balkanların barış ve istikrarına daima önem verdiğini, bölgede yeni gerilimler yaşanmasının kimsenin yararına olmadığını, sağduyunun hakim kılınması gerektiğini ve gerilimi azaltmak için Türkiye’nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu iletti.

Kaynak: DefenceTürk

Kosova ve Sırbistan arasında gerginlik! KFOR açıklama yaptı! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum