Polonya, Brimstone ATGM’li zırhlı araç geliştirecek

Polonya, MBDA Brimstone tanksavar füzesi ile donatılmış 4×4 zırhlı araç tedarik edecek.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak tarafından yapılan açıklamaya göre Polonya Savunma Bakanlığı, Ottokar Brzoza programı çerçevesinde Polonya Ordusu’nun MBDA Brimstone tanksavar füzesi ile donatılmış 4×4  zırhlı araç tedarik etmesi için bir sözleşmeyi onayladı.

Ottokar Brzoza, Polonya ordusunun eski Sovyet yapımı BRDM-2 Sagger araçlarının yerinin doldurulması amacıyla 2019’da başlatılan bir programdır. Yeni aracın geliştirilmesine Polonyalı şirketler Huta Stalowa Wola, Mesko ve Wojskowe Zakłady Elektronikzne’nin de dahil olduğu PGZ-OTTOKAR Konsorsiyumu önderlik edecek.

9P122 Mlyutka olarak da adlandırılan BRDM-2 Sagger, BRDM-2 4×4 keşif zırhlı aracına dayanan Sovyet yapımı bir tanksavar aracıdır. Orijinal taret kaldırılmış ve üstüne altı adet `Sagger’ AT-3 tanksavar füzesinin monte edildiği bir kol takılmıştır. Füzeler seyir esnasında, gövdenin içinde bulunur ancak hareket halindeyken, kol, üst zırh koruması ile birlikte gövdenin üst kısmının üzerine kaldırılır. Sagger füzesinin maksimum atış menzili 3.000 m’dir.

Polonya Ordusu için geliştirilen yeni tanksavar aracı, Polonya Savunma endüstrisi tarafından kamyon üreticisi Jelcz’in bileşenlerini kullanarak geliştirilen 4×4 zırhlı araca dayanacak. Autosan ve Çek ortak Tatra Export ile iş birliği içinde Polonyalı şirket Huta Stalowa Wola SA tarafından ortaklaşa geliştirilecek. Polonya merkezli Defence 24 tarafından yayımlanan resimlere göre araç, 4×4 zırhlı bir araç olan Patriot’u temel alıyor gibi görünüyor.

4×4 tanksavar zırhlı aracı, MBDA UK tarafından geliştirilen Brimstone tanksavar güdümlü füzelerle donanmış bir fırlatıcı podu ile donatılacak. Brimstone, İngiliz Hava Kuvvetleri için havadan fırlatılan bir kara saldırı füzesi olarak kullanılmak üzere MBDA tarafından geliştirildi. Brimstone, reaktif zırhı aktif hale getirmek için tasarlanmış daha küçük bir başlangıç ​​yükü ve ardından temel zırhı delmek için tasarlanmış daha büyük ve güçlü bir yük kullanan bir Tandem Şekilli Yük (TSC) savaş başlığına sahiptir.

MBDA, Brimstone’un tanksavar füzesi olarak kullanılabilecek karadan karaya bir versiyonunu da geliştirmişti. Bu bağlamda Brimstone füzesinin kara versiyonu, 12 km’ye kadar menzilde bir hedefe ulaşabiliyor.

Brimstone

Polonya Savunma Bakanlığı Mariusz Błaszcza, yeni tanksavar zırhlı aracın ilk prototipinin gelecek yıl 14. Tanksavar Alayı’na teslim edileceğini duyurdu. İlk operasyonel aracın önümüzdeki üç yıl içinde teslim edilmesi planlanıyor.

Kaynak: DefenceTürk

Polonya, Brimstone ATGM’li zırhlı araç geliştirecek Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum