Türk Astronot ve Bilim Misyonu için başvuru ilanı yayınlandı

Türkiye Uzay Ajansı (TUA); Türk Astronot ve Bilim Misyonu kapsamında gönderilecek Türk astronotun başvuru ilanını yayınladı.

Milli Uzay Programı hedeflerden biri olan Türk Astronot ve Bilim Misyonu (TABM), bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi ve bilimsel deneyler gerçekleştirilmesi amacıyla ortaya konulmuştur. Türk Astronot ve Bilim Misyonu kapsamında, bir Türk vatandaşı gerekli eğitimlerden sonra bilimsel görevleri gerçekleştirmek üzere Cumhuriyeti’nin 100. yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (International Space Station-ISS) gönderilecektir.

Bu görev kapsamında ISS’de gerçekleştirilecek bilim misyonuna ait deneyler belirlenerek ilgili malzeme ve ekipmanlar hazırlanacaktır. Ayrıca, üretimi ülkemizde gerçekleştirilecek olan deneysel/bilimsel amaçlı bir Küp Uydunun (CubeSat) astronotun tarafından ISS’den yörüngeye bırakılması, uzayda devreye alınması da hedeflenmektedir.

Türk astronot başvurusu hakkındaki bilgiler TUA’ya ait uzaya.gov.tr sitesinde yayınlandı. Bu görev için Türk vatandaşları tarafından yapılan başvurular arasından iki adet aday belirlenecektir. Belirlenecek adaylar TUA ve TÜBİTAK bünyesinde istihdam edilerek 10 yıl mecburi hizmet yükümlülüğü olacak. Eğitimleri başarıyla tamamlayan adaylardan biri 10 gün sürecek bilim misyonu için ISS’ye gönderilecektir.

Türk Astronot ve Bilim Misyonu adayı için gerekli genel şartlar

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 23 Mayıs 1977’den sonra doğmuş olmak,
  • Kamu haklarından yasaklanmamış bulunmak,
  • Yükseköğretim Kurumlarının en az 4 yıllık lisans eğitimi veren Mühendislik, Tıp, Fen Bilimleri/Temel Bilimler veya Fen Bilimleri/Temel Bilimler alanlarındaki Eğitim fakültelerinden birini bitirmiş olmak,
  • Çok iyi derecede İngilizce bilgisine sahip olmak, anlamak, konuşmak ve yazmak,
  • İngilizce yeterliliğini aşağıdaki sınavların birinden alınan puanla göstermek (KPDS YDS = 90, TOEFL IBT = 101, TOEFL IBT = 251, TOEFL PBT = 604, CPE = B)
  • Boy Uzunluğu (149,5 – 190,5 cm)
  • Kilo (43 – 110 kg)

Görev için gerekli genel sağlık şartlarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Türk Astronot ve Bilim Misyonu için tüm başvurular Başvuru Sistemi üzerinde ve 23 Haziran 2022 tarihi saat 20:23’e kadar yapılacaktır. Başvurular adayların başvuru esnasında sisteme girmiş oldukları beyan ve belgelere göre değerlendirilecektir. İlk aşamayı geçen adaylar sonraki değerlendirme aşamalarına geçebilmeleri için ek bilgi, belge, doğrulama, test, tetkik ve muayeneler talep edilebilecektir.

Kaynak: DefenceTürk

Türk Astronot ve Bilim Misyonu için başvuru ilanı yayınlandı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum