ABD Tayland’ın F-35 uçaklarını satın alma talebini reddetti

ABD, eğitim ve teknik gereksinimlerle ilgili sorunlar nedeniyle F-35 savaş uçaklarını Tayland’a satmayı reddetti

Tayland Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin yaptığı açıklamada, ABD Büyükelçisi Robert F Godec’in geçen hafta RTAF şefi ACM Alongkorn Wannarot ile Washington’un kararı hakkında şahsen bilgi vermek için bir araya geldiği belirtildi. Hava Kuvvetleri, Godec’in savaş uçaklarını barındıracak tesislere veya gerekli güvenlik önlemlerine sahip olmadığını söylediğini aktardı.

Ek olarak ABD elçisinin RTAF şefine “Tayland hazır olduğunda, ABD’nin F35 savaş uçaklarının tedariki konusunda başka bir görüşme yapmaya istekli olacağını” söylediğini paylaştı.

RTAF, yaşlanan F-16 savaş uçağı filosunun yerini almak üzere 7.38 milyar baht karşılığında iki adet F-35 uçağı satın almak için hazırlanıyordu. Ancak Alongkorn geçen yıl ABD’nin uçakları satmayı kabul etme ihtimalinin yalnızca %50 olduğunu belirtmişti.

Tayland Hava Kuvvetleri Sözcüsü Prapas Sornchaidee yaptığı açıklamada, beşinci nesil savaş uçaklarının satışının zaman kısıtlamaları, teknik gereksinimler ve bakım uyumluluğu gibi koşullara tabi olduğunu ve ABD’nin bu nedenle satışı teklif edemediğini söyledi. Prapas, hava kuvvetlerinin F-16 jetlerini değiştirmeye devam edeceğini ve ABD’nin daha hızlı transfer edilebilecek yükseltilmiş F-15 ve F-16 modellerini önerdiğini aktardı.

Tayland’ın elinde şu anda İsveçli Saab tarafından üretilen 12 adet JAS-39 Gripen savaş uçağının yanı sıra birçoğu onlarca yıldır kullanımda olan ABD yapımı modeller de bulunuyor.

Tayland uzun yıllar boyunca ABD ile yıllık “Cobra Gold” eğitim tatbikatlarına ev sahipliği yapmıştır. Ancak bu sıcak ilişkiler, Tayland ordusunun 2006 ve 2014 yıllarında seçilmiş hükümetlere karşı gerçekleştirdiği darbeler ve ordu destekli hükümetlerin rakip güç Çin’e yönelik açılımlarından duyulan endişeler nedeniyle gerilmişti.

ABD tarafından 2003 yılında NATO Dışı Önemli Müttefik olarak belirlenen Tayland, geçen yıl eskiyen ve çoğu ABD yapımı olan F-5 ve F-16 savaş uçaklarının yerini alacak yeni savaş uçakları için 407,68 milyon dolar bütçe ayırmıştı. Hedef olarak sekiz adede kadar F-35A belirlenmişti.

Kaynak: DefenceTürk

ABD Tayland’ın F-35 uçaklarını satın alma talebini reddetti Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum