Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Güney Kore’nin CVX uçak gemisi programı, çok sayıda bütçe kesintisi ve programın kendisiyle ilgili iç siyasi anlaşmazlıkların ardından büyük bir dönüm noktasında.
Güney Koreli SBS News tarafından yapılan habere göre Güney Kore Savunma Bakanlığı, Ulusal Meclis Üyesi Sung-ho Jung’un CVX ile ilgili bir soru önergesine verdiği yanıtta 50.000 tonluk uçak gemisi inşa etmenin fizibilitesine ilişkin ön politika araştırması üzerinde kısa süre içinde çalışmaya başlayacağını açıkladı.
Güney Kore Savunma Bakanlığı’nın bu kararı 2023 yılı Ocak ayında tamamlanan DAPA (Savunma Tedarik Programı İdaresi) araştırmasını inceledikten sonra verildi. Bu kapsamda araştırmada DAPA, KF-21 çok rollü savaş uçağının deniz varyantını (KF-21N) geliştirmenin yeterli bütçe (1.3 milyar dolar) tahsisi ve geliştirmeye yatırılan zamanla tamamen başarılabileceği sonucuna vardı.
Güney Kore Savunma Bakanlığı’nın mevcut tasarımdan daha orta ölçekli bir uçak gemisine yönelmesi, hizmete girdikten sonra uçak gemisinde konuşlandırılacak olan uçaklarda büyük değişiklikler gerektireceğinden planlardaki bu değişiklik önemli görülmekte. Naval News tarafından yapılan habere göre Güney Kore Savunma Bakanlığı, büyük olasılıkla 16 adet F-35B satın alma planından vazgeçecek şu anda test aşamasında olan yerli savaş uçağı KF-21’in deniz varyantını bekleyecek.
KF-21N’nin dikey olarak kalkış veya iniş yapma kabiliyetinin olmaması, yeni orta ölçekli uçak gemisinin ya CATOBAR (Katapult Destekli Kalkış Ancak Yakalamalı İniş) veya STOBAR (Kısa Kalkış Ancak Yakalamalı İniş) sistemi ile donatılacağını da belirtmekte fayda var. Ancak KAI (Korea Aerospace Industries), yerli avcı uçağının bu tip varyantı olan DX Kore 2022 hakkında henüz daha fazla bilgi yayınlamadı.
Gemi yapımcısı HHI (Hyundai Heavy Industries) ve uçak üreticisi KAI, CVX ve KF-21N’yi 2033 yılına kadar toplam proje maliyetlerinde minimum artışla hizmete alma konusunda oldukça iyimser olsalar da, her ikisinin de daha önce uçak gemileri veya bu platformlar için hava araçları inşa etme deneyimleri olmadığı için her iki şirketin de üstesinden gelmesi gereken birçok teknik sorun var.
Kaynak: DefenceTürk
Güney Kore, uçak gemisi inşa etmeyi planlıyor Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz