Kara konuşlu ATMACA gemisavar füzesinin test atışı yapıldı

T.C. Milli Savunma Bakanlığı, Kara konuşluATMACA gemisavar füzesinin Karadeniz’de icra edilen test atışı kapsamında denizdeki bir hedefe ateşlendiğini duyurdu. Fırlatma sistemi 8×8 araca konuşlu 4 adet ATMACA füzesini kapsıyor.

Karaya konuşlu ATMACA gemisavar füzeleri, Türkiye’nin kıyı savunma kabiliyetleri konusunda önemli bir adım olarak ele alınabilir. Halihazırda Harpoon, Exocet ve Kh-35 gibi ATMACA ile aynı sınıftaki gemisavar füzelerinin de kara araçlarına konuşlu kıyı savunma sürümleri bulunmaktadır. Özellikle Ukrayna-Rusya Savaşı’nda Moskva kruvazörünün Ukrayna’ya ait karaya konuşlu Neptune füzeleriyle batırılmasından sonra kıyı savunma bataryaları günümüz savaş ortamında daha fazla dikkat çekmeye başlamıştır.

Görsel: MSB

ROKETSAN aynı zamanda ATMACA’nın karadan karaya atılabilen KARA ATMACA sürümünü de geliştirmektedir. Araca konuşlu olan bu füze RF yerine kara hedefleri için uygun olan IIR arayıcı başlık bulundurmasının yanında harp başlığı, menzil ve ağırlık bakımından ATMACA gemisavar füzesinden farklı değerlere sahip olacak. Yapılan test atışının KARA ATMACA’nın geliştirme çalışmalarına deneyim olarak da katkıda bulunduğu değerlendirilebilir.

Her türlü hava şartında kullanılabilen ATMACA, karşı tedbirlere dayanıklılığı; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal yeteneklerini bünyesinde barındırıyor. Bunlarla birlikte ileri görev planlama sistemi (3D routing) sayesinde de sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olabiliyor. Küresel Konumlama Sistemi (KKS), Ataletsel Ölçüm Birimi (AÖB), Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre alt sistemlerini kullanarak hedefine doğru yol alan ATMACA, hedefini yüksek doğrulukla bulabilmek için aktif radar arayıcısını kullanıyor.

220 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olan ATMACA, görüş hattının ötesindeki hedefler için de büyük bir tehdit oluşturuyor. ATMACA’nın; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal kabiliyetlerinin ardında ise sahip olduğu gelişmiş ve modern veribağı (data link) yer alıyor. En verimli görev profilini sunabilen sistemde; hedefte zaman, hedef imha ve hedefi ateş altına alma operasyonel modları da mevcut.

ATMACA, yapısal tasarımı ile de fark yaratıyor. Füze, gelişen teknolojiler doğrultusunda, ağırlığın azaltılması ve yapısal dayanımın arttırılması için kompozit malzeme teknolojileri kullanılarak tasarlandı ve füzenin üretiminde, bu teknolojilerden azami ölçüde yararlanıldı. Ayrıca yerli ve milli imkanlarla geliştiren ATMACA Mavi Vatanın korunması için Deniz Kuvvetleri tarafından etkin bir şekilde kullanılacak ve bu alanda önemli görevler üstlenecektir.

ATMACA Gemisavar Füzesi’nin Teknik Özellikleri

Uzunluk

4,3 m – 5,2 m

Ağırlık

< 750 kg

Menzil

> 220 km

Güdüm

ANS* + KKS* + Barometrik Altimetre + Radar Altimetre

Harp Başlığı Tipi

Yüksek Patlayıcılı 

 

Penetrasyon Etkili

Harp Başlığı Ağırlığı

220 kg

Veribağı

Hedef Güncelleme, Yeniden Saldırı, Görev İptal Yeteneği

Arayıcı Başlık

Aktif RF

*ANS: Ataletsel Navigasyon Sistemi

*KKS: Küresel Konumlama Sistemi

Kaynak: DefenceTürk

Kara konuşlu ATMACA gemisavar füzesinin test atışı yapıldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum