İspanya F-18 Hornet savaş uçaklarını değiştirecek

İspanya Hava Kuvvetleri, envanterindeki yaşlanan McDonnell Douglas F-18 Hornet savaş uçaklarını değiştirecek

Infodefensa tarafından aktarıldığı üzere İspanya Hava ve Uzay Kuvvetleri, envanterinde bulunan McDonnell Douglas F-18 Hornet filosunun yaşlanmaya başlaması üzerine yerine iki yeni tip savaş uçağı tedarik edecek. Alınacak uçaklardan biri olan Eurofighter Typhoon savaş uçaklarından 25 adet alınması bekleniyor.

İkinci alınacak uçağın da kesin olmamakla birlikte F-35B Müşterek Taarruz Uçağı olduğu iddia ediliyor. Bunun nedeni, F-35B’in kısa kalkış ve dikey iniş versiyonunun şu anda İspanya Donanması’nın Juan Carlos I’den hareket eden AV-8B Harrier filosunun yerini alabilen tek platform olmasıdır.F-18A Hornet’lerin yeni Eurofighter’larla  yerini almayı amaçlayan Halcón Projesi kapsamında Haziran 2022’de ABD Donanması ile anlaşma imzalanmıştı. İkinci el olarak alınan Eurofighter savaş uçaklarından 20 adet sipariş edildi.  Şimdiye kadar İspanya’nın Kanarya Adaları’nda bulunan eskiyen A/B model F/A-18’lerin yerini alması için 20 Tranche 4 model Eurofighter’ın geldiği görülüyor. Verilen siparişin 2026 yılı itibariyle İspanya Hava ve Uzay Kuvvetleri’ne 4 adet 2 kişilik Eurofighter ve 16 adet tek kişilik uçak olacak şekilde teslim alacak.

 

İspanyol medyası daha önce Madrid hükümetinin iki aşamalı bir program için 13 milyar € (yaklaşık 14.1 milyar $) ayırdığını belirtmişti. İlk aşama kısmen F-18 Hornet filosunun yerini alırken, ikincisi hem F-18 filosunun geri kalanının hem de AV-8 Harrier’ın yerini alacak.

İspanya’nın 2023 takviminde ayrıca yeni MQ-9 Reaper İnsansız Hava Aracı (İHA) alınması ve Sirtap taktik İHA’nın geliştirilmesi için bir sözleşme imzalaması var. İspanya, 2040 yılına kadar yeni bir Avrupa nakliye uçağının geliştirilmesini öngören Geleceğin Orta Ölçekli Taktik Kargo (FMTC) çalışmalarına da katılacak.

Kaynak: DefenceTürk

İspanya F-18 Hornet savaş uçaklarını değiştirecek Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum