Polonya’dan uydu tedariki

Polonya, Fransız Airbus’tan 2 adet gözlem uydusu tedarik edecek.

Polonya Savunma Bakanlığı, Fransa merkezli Airbus’tan 2 adet gözlem uydusu satın almak için bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, Polonya’nın Rusya’nın komşusu Ukrayna’yı işgalinin ardından askeri keşif kapasitelerini artırma çabalarının bir parçası olarak görülmekte.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak ve Fransız Silahlı Kuvvetleri Bakanı Sébastien Lecornu, sözleşmeyi 27 Aralık’ta Varşova’da imzaladı. Bakanlıktan Defense News’e yapılan açıklamada ise anlaşmanın net değerinin yaklaşık 575 milyon euro olduğu aktarıldı.

Defense News tarafından aktarıldığı üzere uydular, 2027 yılına kadar uzaya fırlatılacak. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Bakanlık çalışanı ise şu ifadeleri kullanmakta,

“Polonya’nın yeni uyduları 2027 yılına kadar uzayda olacak. 2023 yılında ise Polonya Silahlı Kuvvetleri mevcut Pleiades Neo [Dünya gözlem] uydu takımyıldızının kaynaklarına erişim elde edecek. İki uydu, bir alıcı istasyonla birlikte Varşova’ya teslim edilecek.

Uydular, Polonya Ordusu’nun, Fransız-Polonya takımyıldızının bir parçası olarak faaliyet gösteren gözlem uydularına dayalı keşif verileri elde etme alanındaki yeteneklerini artıracak. Onlar sayesinde, görüntülü keşif alanında 30 cm’ye kadar doğrulukla keşif verileri elde etmek mümkün olacak ve takımyıldız içindeki operasyonlar, Dünya’nın olduğundan çok daha büyük bir alanını görüntülemeye izin verecek.”

Bakan Błaszczak ise Fransız meslektaşı ile görüştüğü diğer konuların arasında Ukrayna’nın Rusya’ya karşı mücadelesine fayda sağlayabilecek savunma iş birliği alanları olduğunu söyledi.

Polonya nano uydulardan oluşan takım uydu sistemi kuracaktı

SpaceNews’in aktardığına göre Polonya Görüntüleme Uyduları Projesi (PIAST); kapsamında Polonyalı uzay firmalarından oluşan bir konsorsiyum, Polonya Silahlı Kuvvetleri tarafından işletilecek 3 adet nano uydu geliştirilecekti. İlk defa Polonya Silahlı Kuvvetleri tarafından işletilecek uyduların 2024 yılında yörüngeye fırlatılması planlanıyordu.

Konsorsiyumun bir parçası olan Creotech Instruments, projenin lideri olan ülkenin Askeri Teknoloji Üniversitesi (WAT) ile işbirliği içinde üç adet nano uydu geliştirmek üzere görevlendirilmişti. PIAST sayesinde, Polonya Silahlı Kuvvetleri yaklaşık 5 metre çözünürlüklü görüntüler elde ederek Dünya’yı gözlemleyen takım uydu sistemine sahip olacaktı.

Creotech Instruments’ın yönetim kurulu başkanı Grzegorz Brona; SpaceNews’e yaptığı açıklamada, 3 nano uydunun 10 ile 120 kilogram arasında olacağı düşünülerek başlangıçta mikro uydu pazarı için geliştirilen şirketin amiral gemisi olan HyperSat standardına dayanacağını ifade etmişti.

HyperSat’ı 2017 yılında geliştirmeye başladıklarını belirten Grzegorz Brona;

“Askeri Teknoloji Üniversitesi PIAST için bir yörünge belirledikten sonra nano uydular için fırlatma hizmetleri için sözleşme prosedürü bu yıl başlayabilir. Fırlatma ise büyük olasılıkla 2024’ün ikinci yarısında gerçekleştirilecek.

HyperSat platformu, hem PIAST nano uydularındaki gibi kimyasal tahrik sistemleriyle hem de geliştirilmekte olan ikinci uydu projemiz EagleEye’de kullanılacak olanlar gibi iyon iticilerle kullanılabilecek. EagleEye mikro uydusunun 2023’te piyasaya sürülmesi planlanıyor ve olası fırlatma hizmetleri sağlayıcılarıyla görüşmeler sürüyor.“

ifadelerinde bulunmuştu.

Kaynak: DefenceTürk

Polonya’dan uydu tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum