Polonya’nın ilk FA-50 uçağı görüldü

Polonya’nın ilk FA-50 uçağının görüntüleri paylaşıldı.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak’nın resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Polonya’nın ilk FA-50 uçağı görüldü. Görüntüleri paylaşılan uçağın arkasında Polonya bayrağını oluşturan kırmızı beyaz dama tahtası da bulunmakta. Polonya’nın ilk uçağının kuyruk numarası ise 5002. Uçağın 2023 yılının üçüncü çeyreği içerisinde Polonya’ya teslim edilmesi planlanıyor.

 

Güney Kore ve Polonya, FA-50 uçağı tedariki için 16 Eylül 2022’de anlaşma sağlamıştı. Anlaşmaya göre Polonya, toplamda 48 adet FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağı tedarik edecek. İki ülkenin tedarik anlaşmasının toplam tutarı ise 3 milyar dolar. Tedarik edilen uçakların 2028 yılına kadar Polonya’ya teslim edilmesi hedefleniyor.  İlk 12 uçak ve yedek malzemelerin ise 2025’e kadar Polonya’ya teslimatı planlanıyor.

İki ülke arasındaki anlaşma sonrasında Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda şu açıklamalarda bulunmuştu:

“FA-50 uçağını Polonya ordusuna tanıtma programının uygulanması, [Sovyet tasarımı] uçakları kullanmaktan tamamen vazgeçmemizi sağlayacak. Bunlar da MiG-29 ve Su-22 uçakları. Genel olarak, önümüzdeki on yıllar boyunca ve her şeyden önce, bunun Polonya savaş uçağı kuvvetleri için satın almalarımızın sonu olmadığını varsayıyoruz.”

FA-50 Polonya eğitim ve hafif taarruz uçağı Görsel: Polonya Silahlı Kuvvetleri Genel KomutanlığıPolonya, test aşamasındaki KF-21 Boramae savaş uçağını tedarik edebilir

Güney Kore ve Polonya arasındaki savunma yakınlaşması, şu anda yalnızca test uçuşları yapan ve Güney Kore’nin en uzun soluklu projelerden biri haline gelen KF-21 Boramae savaş uçağına kadar uzanabilir. Defense Express’e göre bunun nedeni, Varşova’nın FA-50PL uçağının üretiminin yerelleştirilmesi konusunda zaten anlaşılmış olması. Bu kapsamda Defense Express’e göre iş birliği daha da derinleşebilir.

Ancak nihai karar, KF-21’in hava kuvvetlerine entegre edilip edilmeyeceğine karar vermesi gereken Polonya Savunma Bakanlığı’na bağlı. Olumlu bir karar durumunda bahse konu uçakların kısmi yerel üretiminin yapılabileceği belirtilmekte.

Kaynak: DefenceTürk

Polonya’nın ilk FA-50 uçağı görüldü Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum