Adana’da konuşlu İspanyol Patriot hava savunma sisteminin görev süresi uzatıldı

Türkiye’nin hava savunmasına katkı için Adana’da konuşlandırılan Patriot hava savunma sisteminin görev süresi 2023 yılının Haziran ayına kadar uzatıldı. 

Türkiye’nin hava savunmasına katkı için İspanya tarafından gönderilen ve Adana’da konuşlandırılan Patriot hava savunma sisteminin görev süresi sene sonunda doluyordu. Gazeteci Ahmet Melik Türkeş tarafından aktarıldığı üzere İspanya, sistemin ve görevli askerlerin görev süresini 2023 yılının Haziran ayına kadar uzattı.

2013 yılında Türkiye-Suriye sınırı yakınlarına Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Hollanda Patriot hava savunma sistemleri yerleştirilmiş, ancak her üç ülke de 2 yıl içinde bataryalarını, füze tehdidi kalmadığı ve teknik güncelleme ihtiyaçları çerçevesinde geri çekmişti. Türkiye’nin hava savunma ihtiyacı, İtalya ve İspanya’nın bataryalarıyla sağlanmaya başlanmıştı.

NATO hava savunma şemsiye çerçevesinde İspanya’dan gönderilen Patriot hava savunma bataryası Haziran 2015, İtalya’dan gönderilen SAMP-T hava savunma bataryası, Temmuz 2016 tarihinden itibaren kullanılmıştı. Patriot sistemi Adana’da, SAMP-T sistemi ise Kahramanmaraş’ta konuşlanmıştı.

Patriot PAC-3 (Görsel: Military.com)Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İspanya ile daha büyük uçak gemisi yapmak istiyoruz”

İspanya Başkanı Pedro Sánchez ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşme sonrası güvenlik ve savunma sanayii alanında önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,

“Türkiye ve İspanya Avrupa’nın doğu ve batı ucunda Avrupa güvenliğinin ve refahının köşe taşı olarak stratejik konumu haiz iki NATO müttefikidir. İspanya 2015 senesinden bu yana Türkiye’de konuşlu Patriot [hava savunma] sistemleriyle ittifak dayanışmasının nasıl olması gerektiğini göstermektedir. Maalesef yine birçok NATO ülkesi buradaki Patriot’larını alıp götürürken İspanya bunu yapmamıştır. Bu vesileyle İspanyol dostlarımıza şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. İspanya’nın bu tutumunun diğer bazı müttefiklerimizce de örnek alınmasını temenni ediyorum.

Özellikle savunma sanayii alanında birçok ortak proje yürütüyoruz. Ülkelerimizin potansiyelini göz önünde bulundurarak bu alandaki iş birliğimizi daha da derinleştirmeyi özellikle arzu ediyoruz. Ki biliyorsunuz İspanya ile birlikte uçak gemisini (Amfibi Hücum Gemisi) yaptık. Ve şu anda denize indirmiş vaziyetteyiz. Ama biz inşallah bir de bunun çok daha büyüğünü yine İspanya ile birlikte yapalım istiyoruz.”

ifadelerini kullanmıştı.

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi ANADOLU

Kaynak: DefenceTürk

Adana’da konuşlu İspanyol Patriot hava savunma sisteminin görev süresi uzatıldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum