KF-21 Boramae savaş uçağına AESA radarı

Güney Kore’nin geliştirdiği KF-21 Boramae savaş uçağının üçüncü prototipinde AESA radarı başarı ile test edildi.

Güney Kore ve Endonezya tarafından geliştirilen KF-21 Boramae savaş uçağının AESA radarı takılı üçüncü prototipini başarıyla test edildi. Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi’ne (DAPA) göre üçüncü prototip, Güney Kore Hava Kuvvetlerinin Seul’ün yaklaşık 300 kilometre güneyindeki Sacheon’daki 3. Uçan Eğitim Kanadı’ndan sabah 10’da havalandı. Yapılan deneme uçuşunda uçak 84 dakika havada kaldı ve yere inmeyi başardı.

AESA Radar olarak Güney Koreli merkezli Hanwha Systems tarafından geliştirilen radar sistemi kullanılıyor. 2021 yılında ‘Testbed’ olarak nitelendirilen bir test uçağı ile uçuş testlerine başlanan radar, 2026 yılına kadar KF-21 savaş uçağı ile testlerini gerçekleştirmeye devam edecek.

Güney Kore ve Endonezya tarafından geliştirilen KF-21 çok rollü savaş uçağının 4. prototipi ilk uçuşunu 21 Şubat’ta yapmıştı. Güney Kore’nin güneyinde bulunan Sacheon kenti yakınlarındaki 3. Eğitim Kanadı’ndan havalanan KF-21’in 4. prototipi, 34 dakika boyunca havada kaldı. Kuyruk numarası 004 olan prototip, diğer prototiplerden farklı olarak çift koltuklu.

Görsel: Fighterman FFRC

003 kuyruk numaralı 3. prototipinin ilk uçuşunu bu yılın başında gerçekleştirmişti. Güney Kore Hava Kuvvetleri’nin Seul’ün yaklaşık 300 kilometre güneyindeki Sacheon’daki 3. Eğitim Kanadı’ndan 13.01 gibi havalanan prototip, yaklaşık 37 dakika boyunca havada kaldı ve uçuşu başarıyla gerçekleştirmişti.

2022 yılının sonuna doğru Güney Kore Hava Kuvvetleri’ne 6 adet KF-21 prototipi teslim edilmişti. Bu testle birlikte ilk dört prototipin uçuşu başarıyla gerçekleştirildi. 4 ve 6. prototipler diğer prototiplerden farklı olarak iki kişilik mürettebattan oluşuyor.

Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA) bu yılın ilk yarısına kadar 5. ve 6. prototiplerin uçuşunun gerçekleştirilmesini hedefliyor. Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi’nin yaptığı açıklamaya göre 2026 yılına kadar uçaklar üzerinde 2.000 test gerçekleştirmesi hedefleniyor.

KF-21 savaş uçağı

5’inci nesil bir savaş uçağının unsurlarını birleştiren KF-21, yeni nesil bir savaş uçağıdır. Seri üretim hattından çıkacak ilk KF-21 uçakları 4.5 nesil olacak. Yapılacak çalışmalardan sonra uçakların 5. nesil olarak güncellenmesi bekleniyor.

KF-21’in, Güney Kore Hava Kuvvetleri’ndeki mevcut savaş uçaklarının yerini alması planlanıyor. Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (KAI), projenin gelecekteki muharebe sahası harekât konseptini karşılayabilecek en önemli millî projelerden biri olduğunu ifade etti.

KF-21 çok rollü savaş uçağı Görsel: Fighterman FFRC

KF-21 çok maksatlı savaş uçağının yaklaşık 1.400 mph (yaklaşık 1.83 Mach) azamî hıza ulaşması ve yaklaşık 2.900 km’lik bir menzile sahip olması bekleniyor. Bununla birlikte, azamî kalkış ağırlığının 25.580 kg olması ve 7.700 kg’a kadar da yük taşıma kapasitesine sahip olması da beklenen özellikleri arasında.

Kaynak: DefenceTürk

KF-21 Boramae savaş uçağına AESA radarı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum