FNSS Genel Müdürü Nail Kurt Açıkladı: PARS V Zırhlısı Geliyor!

Defence Turk Dergisinin 12. sayısı geçtiğimiz hafta çıktı. FNSS Genel Müdür Nail Kurt’un yer aldığı özel bir söyleşi dergide yayınlandı. Nail Kurt söyleşide FNSS’in başarılı taktik tekerlekli zırhlı araç (TTZA) modeli PARS’ın beşinci neslinin çıkmak üzere olduğunu belirtti.

Nail Kurt PARS V ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“PARS V adı üzerinde PARS V. PARS IV’ten daha iyi, daha üstün bir araç olacak. Tabi her aracın kendi sınıfında kendi görev tanımları var ama şu anda bu sınıfta daha iyi bir araç yok. Bu ağırlık sınıfında ve görev esnekliği anlamında baktığınızda, her görevi gerçekleştirebilecek değişik bir araç çıkardık. Görünce zaten lanse edildiğinde ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Nail Kurt ayrıca insansız sistemler konusundaki çalışmaların da devam ettiğini belirtti. 5 adet M113 ZPT’nin insansızlaştırılmasının gündemde oluğunu ve Savunma Sanayii Başkanlığı ile görüşüldüğünü belirtti. Nail Kurt’un konu hakkındaki açıklamaları şu şekilde;

Bizim başlangıç projesi olarak, hafif paletli ama insansız ağır sınıf olarak geçen, 15 ton sınıfı, bir projemiz var. Şu anda teknik görüşmeleri tamamlanmak üzere. SSB ile sözleşmeyi bu yıl içinde imzalayabiliriz diye düşünüyorum. 5 adet M113’ü, değişik görevlerde kullanılmak üzere hazırlayacağız. Görev tanımlarının belirlenmesi uzun süre aldı, yeni konseptler.

Burada biraz da ne şekilde kullanılabileceği, işe yarayıp yaramayacağı, şu anda tanımlanmış görevleri pratik- te ne derece gerçekleştirebileceği ile ilgili bir deneme olacak.”

FNSS Genel Müdürü Nail Kurt 2900 adedin üzerinde aracın tedarik edileceği Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar (YNHZA) projesinde iş birliklerine açık olunması gerektiğinin altını çizdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gelecek 30-35 yıllık süreçteki ana gücünü oluşturacak bir proje olan YNHZA projesinin “firmalara dağıtılması söz konusu olur mu?” sorusuna Nail Kurt şu şekilde cevap verdi:

…Olabilir ama iş birliklerine de açık olmak gerekir. Firmaların da devletin de açık olması gerekir. En uygun teklif veren tek firma ile ilerlemek de mümkün tabi ki ama bu proje, önümüzdeki 15-20 sene Tük Silahlı Kuvvetleri için en önemli proje olacak. Burada izlenecek yol en ucuz teklif mi olmalıdır tartışılabilir. Ülke için canlarını ortaya koymuş çocuklarımız sahada kullanacaklar bu araçları, değişik bir yaklaşım gerekebilir diye düşünüyorum. Kullanıcımızın hakkettiği en iyi aracı alabilmesine olanak sağlayan bir model en iyi model olacaktır.

Kaynak: DefenceTürk

FNSS Genel Müdürü Nail Kurt Açıkladı: PARS V Zırhlısı Geliyor! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum