İran’ın yerli nakliye uçağı SIMURG’tan uçuş testi

İran Milli Savunma Bakanlığı Hava Sanayii Teşkilatı uzmanları tarafından geliştirilen SIMURG nakliye uçağı, uçuş testini geçti.

İran hükümetinin yarı-resmi haber ajansı Fars News’in haberine göre, İran’ın yerli olarak geliştirdiği SIMURG nakliye uçağının yeni uçuş denemesinin görüntüleri yayımlandı. Uçuş testi, İran’ın İsfahan kenti yakınlarında bulunan Iran Aircraft Industries Company (HESA) tesislerinde gerçekleştirildi. 2022 yılında basına tanıtılan SIMURG, tanıtımından uzun bir aradan sonra tekrardan deneme testlerine tabi tutulmuş oldu.

İran Milli Savunma Bakanı Savunma Bakanı Amir Mohammadreza Ashtiani, düzenlenen uçuş testinden sonra şu ifadelerde bulundu:

“Bugün Haysiyet On Yılı’nın hayırlı günlerine ve İmam Rıza’nın (a.s) mübarek doğumuna denk geliyor. Savunma yetkisinin artırılması doğrultusunda, SIMURG nakliye uçağının Hava Teşkilatı Milli Savunma Bakanlığı uzmanlarınca yapılan uçuş testi başarıyla tamamlandı.”

SIMURG nakliye uçağı Görsel: MESHKAT

İranlı Tuğgeneral Amir Ashtiani ise şu ifadelerde bulundu:

“Bu uçak, ülkenin ve askeri birimlerin ihtiyaçlarına tam olarak uyan neslinin uçaklarının tasarım ve geliştirmesine eşittir. Ülkenin hava şartları dikkate alınarak uluslararası standart ve yönetmeliklere uygun olarak tahrik sistemi, aksamları ve gövdesi Milli Savunma Bakanlığında bu bölgenin gençlerinin emeği ve bilgi birikimine dayalı olarak tasarlanmış, üretilmiş ve inşa edilmiştir. Yeni nesil uçakların üretim kapasitesi ülkede mevcut ve son yıllarda SIMURG nakliye uçağının tüm yer ve uçuş testleri ile tahrik sistemi, uzmanlar tarafından gözden geçirilmiş ve gerçekleştirilmiştir.” 

İran’ın yerli hava savunma sistemi balistik füzelere karşı görev yapacak

İran geçtiğimiz haftalarda Rus menşeili S-300 hava savunma sistemi baz alınarak geliştirilen ‘Bavar-373’ Hava Savunma Sistemi, balistik füzelere karşı kullanılmak üzere güncellendi. Defense Mirror tarafından yapılan habere göre Rus menşeili S-300’ün bir klonu olduğu iddia edilen hava savunma sistemi Bavar-373’ün bir sonraki varyantı, balistik füzeleri avlayabilecek.

Tasnim News’e açıklamalarda bulunan General Mohammad Yousefi, yeni varyantın balistik hedefleri engellemek için uygun olacağını belirterek, daha fazla detayın yakında geleceğini söyledi. Bu kapsamda Yousefi, detayların yakın zamanda kamuoyuna duyurulacağını belirtti.

Bavar-373 hava savunma sistemi

Mevcut sürüm, balistik füzelere göre nispeten daha yavaş seyir füzelerine ve savaş uçaklarına karşı kullanılmaktadır. Bu bağlamda İran, 2019 yılının Ağustos ayında Bavar-373’ü tanıtmıştı. Bahse konu hava savunma sistemi, 100’e kadar hedefi tespit etme ve 60 hedefi takip etme ve angaje olma yeteneğine sahiptir. Kasım 2022’de ise İran Savunma Bakanlığı, 300 kilometre menzile sahip Bavar-373 hava savunma sistemiyle eşleştirilmiş yeni bir katı yakıtlı füze olan ‘Sayyad 4B’yi tanıtmıştı.

Kaynak: DefenceTürk

İran’ın yerli nakliye uçağı SIMURG’tan uçuş testi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum